Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednički izbori u Zimbabveu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zimbabveu su počeli najvažniji izbori od proglašenja neovisnosti od Velike Britanije 1980. na kojima predsjednika Roberta Mugabea očekuje najveći izazov u njegovoj 28-godišnjoj vladavini.

Glavni su mu protukandidati oporbeni čelnik Morgan Tsvangirai i prebjeg iz vladajuće stranke Simba Makoni, koji su uvjereni da je Mugabeovoj vladavini napokon došao kraj zbog velike gospodarske krize u nekoć naprednoj zemlji u kojoj većina stanovništva živi u bijedi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svečanost sljedeći vikend Mugabe navršio 85 godina, Zimbabve u rasulu Slika nije dostupna Oporba nezadovoljna 'U Zimbabveu treba sastaviti vladu nacionalnoga jedinstva'

Zimbabve ima najveću inflaciju na svijetu, epidemija AIDS-a značajno je smanjila životni vijek stanovništva, ima gotovo bezvrijednu valutu i kroničan manjak hrane i goriva.

Unatoč tomu analitičari ne otpisuju olako Mugabea, koji se na vlasti održao zahvaljujući nemilosrdnim sigurnosnim mjerama, zastrašivanjima suparnika i raširenom korupcijom, a i podijeljenost oporbe ide mu na ruku.

Tsvangirai i Makoni upozorili su u četvrtak da Mugabe namjerava lažirati izbore i proglasiti pobjedu s gotovo 60 posto glasova.

Ne dobije li u subotu nijedan kandidat više od 51 posto glasova, o pobjedniku će odlučivati drugi krug.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene