U tijeku je postupak opoziva bivšeg američkog predsjednika, Donalda Trumpa. Tužiteljstvo iznosi optužbe te su pokazali snimke napada koji su se odvili u Kongresu.


Sve je spremno za treći dan postupka opoziva Donalda Trumpa u Senatu. Tužiteljstvo, iz redova Demokratske stranke, nastavit će iznositi optužnicu. Jučer su pokazali dosad neviđene snimke drame koja se odvijala u Kongresu šestog siječnja.

"Želim da obratite pozornost na prvu skupinu napadača dok se probijaju u zgradu. Drugi čovjek koji je ušao kroz prozor opremljen je punim taktičkim štitom za tijelo i nosi palicu za bejzbol'', rekla je demokratska tužiteljica Stacey Plaskett.

Skloništa su tražili i drugi zaposlenici Kongresa, koje je osiguranje vodilo u zaklon samo nekoliko metara dalje od lokacije napadača.

''Ova snimka sigurnosne kamere od 14:56 sati pokazuje rulju u krilu Zastupničkog doma na drugom katu Kapitola. Napadači, koji su još uvijek u zgradi, bore se s policijom koja je nadvladana i koja ih pokušava izbaciti van'', objasnio je Eric Swalwell, demokratski tužitelj.

Od podivljale gomile, kongresnici su bježali bez obzira na stranačke boje.

''Policajac Goodman prošao je kraj senatora Mitta Romneyja i uputio ga da se okrene kako bi se sklonio na sigurno'', izjavio je Plaskett.

Bježao je Republikanac Romney, ali i jedan od vodećih članova Demokratske stranke Chuck Schumer prvi čovjek demokratske većine u Senatu.

''U 14:30 sati čula sam to zastrašujuće lupanje na vratima Zastupničkog doma. Prvi put u više od 200 godina, sjedište naše vlade bilo je opljačkano pod našim nadzorom'', rekla je Madeleine Dean, demokratska tužiteljica.

Treći dan postupka Trumpova opoziva u Senatu, nastavit će se iznošenjem optužnice.

Dino Kozlevac Istarski stožer neće otvoriti kladionice i kasina? ''Nikako nam nije sjela odluka...''

Cjepivo, ilustracija Dosad otkriven u više od 50 država: Britanski soj koronavirusa mogao bi postati dominantan u cijelom svijetu

"To nije bila slučajnost, ništa od ovoga. Donald Trump je mjesecima radio na nasilju, hvalio ga, a onda kada je vidio za kakvo nasilje su njegovi pristaše sposobni, to je usmjerio na svoj veliki, divlji, povijesni događaj'', zaključila je Plaskett.

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr