Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON BUNTA 6. SIJEČNJA

Reporter iz Washingtona o suđenju Trumpu: "Demokracija je u krizi. Posljedice mogu biti katastrofalne"

U Washingtonu je počeo veliki obračun Demokratske stranke s Donaldom Trumpom. Optužen je za poticanje pobune, a suđenje traje u Senatu. Trumpovi odvjetnici žele postupak srušiti već u prvoj fazi, dok tužitelji kažu da imaju važne dokaze koje javnost do sada nikada nije vidjela. Suđenje je uživo iz Washingotna u Dnevniku Nove TV komentirao reporter Ivica Puljić.

Ivica Puljić rekao je da je tužiteljstvo počelo s prikazivanjem materijala snimljenih 6. siječnja te da činjenica da Donald Trump nije na suđenju ne znači ništa.

"On više nije predsjednik SAD-a. On je sada obični građanin i taj proces se nastavlja bio on tu ili ne. Optužba tvrdi da ima neke nove dokaze, ali nisu rekli o čemu je riječ. Ovo će trajati šest do sedam dana", rekao je Puljić.

"Danas ćemo vidjeti jednu vrstu debate, prvo tužiteljstvo pa onda obrana. Nakon toga će doći do glasovanja o tome je li ovo uopće ustavno. Naime, obrana temelji svoje istupe upravno na tome da ovdje nije riječ o poštivanju Ustava jer se sudi bivšem predsjedniku. Drugi temelj je tvrdnja da Trump nije izravno pozivao na nasilje i napad, odnosno pozivaju se na slobodu govora", dodao je.

Puljić je također rekao da je ovo suđenje prekretnica za američko društvo.

"Donald Trump je prvi predsjednik koji je dva puta opozvan. To je prvi put da se američkog predsjednika optužuje za rušenje demokracije i za nasilne napade na vlastitu vladu. Bolne se te uspomene na ranije situacije, na kraj 19. stoljeća i kraj Građanskog rata, na rasnu segregaciju. U to vrijeme nije sve procesuirano. Tako da se sada očekuje da se jasno i glasno kaže tko je kriv", rekao je.

Na kraju je rekao da na čelnicima republikanaca, koji još uvijek većinom podržavaju Trumpa, da ukažu na nepravilnosti u američkom društvu.

"Teško da će se to u ovom dogoditi. U ovom trenutku, prema anketama CBS-a, 56 posto Amerikanaca smatraju Trumpa krivim, a 44 posto ne. Demokracija u ovoj zemlji je u velikoj krizi, ekstremizam je raširen. Posljedice mogu biti katastrofalne", zaključio je Puljić.

Dok traje suđenje, Trump igra golf

Koliko ga brine suđenje, Donald Trump pokazao je time što je početak postupka dočekao na svojem terenu za golf na Floridi. Dok se optuženik opušta, demokrati i republikanci u Senatu dogovorili su okvirna pravila suđenja.

"Mora biti istine i odgovornosti ako ćemo krenuti naprijed, zacijeliti i još jednom združiti našu zemlju. Pospremanje pod tepih nečega toliko značajnoga kao što je ovo, neće donijeti nikakvo zacjeljivanje", rekao je Chuck Schumer, vođa demokratske većina u Senatu.

Demokrati drže većinu u Senatu pa se očekuje da suđenje neće pasti već na prvom koraku. Nakon toga tužitelj i obrana imaju po 16 sati za svoja izlaganja. Trump je već rekao da neće doći dobrovoljno svjedočiti, a predsjednik Joe Biden ne želi se miješati u proces.

"Mislim kako je jasno iz njegova rasporeda i njegovih namjera da neće previše vremena pratiti postupak u bilo kojem trenutku tijekom ovog tjedna. Prepustit će ritam postupka i njegov tehnički dio članovima Kongresa", rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Podržavala nasilje nad demokratima Pucnjavu u školi proglasila lažnom uzbunom, a za požare okrivila svemirski laser: Zastupnički dom uklonio republikanku iz nekoliko odbora

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nekad je žario i palio! Dok nije upoznao nju, nasljednik poslovnog carstva vrijednog milijarde dolara djevojke je mijenjao gotovo svaki dan!

Demokrati i republikanci slažu se jedino u tome da žele što prije završiti suđenje.

"Ovaj raspored odobrili su i pravni tim bivšeg predsjednika Trumpa i voditelji suđenja iz Donjeg doma jer čuva postupak, kao i prava obje strane", rekao je Mitch McConnell, vođa republikanske manjine u Senatu.

U Washingtonu su i dalje pripadnici nacionalne garde jer je i ovaj događaj mogući povod za nove nerede.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene