Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ublažene mjere

Plenković objasnio: ''Kava za van je samo sinonim, ovi će objekti moći prodavati sve''

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je na Vladi najavljeno popuštanje mjera u četiri segmenta te napomenuo kako je, s obzirom na epidemiološku sliku, ''ovo popuštanje mjera primjereno situaciji u kojoj se nalazimo''.

''Ovakve odluke možemo si priuštiti u ovim okolnostima'', rekao je premijer komentirajući najavljeno popuštanje mjera od ponedjeljka. ''Najvažnije je da čuvamo zdravlje i pokušavamo održati gospodarstvo'', dodao je te istaknuo kako se vidi, po prognozama BDP-a koje su stigle iz EK-a, da je Vlada dobro balansirala zdravlje i gospodarstvo.

Premijer je objasnio kako će svi objekti koji do sada nisu radili od sada moći prodavati sve što imaju u svom asortimanu. ''Ja sam mislio da se to podrazumijeva. Ne radi se tu samo o kavi, kava za van je samo sinonim. Svi objekti moći će prodavati sve što imaju, samo neće biti otvorenih prostora i terasa, uzmeš piće i šetaš'', rekao je premijer.

O detaljnijim mjerama i načinu na koji će se provoditi mjere u teretanama, fitness-centrima, dječjim radionicama i školama stranih jezika te svim objektima koji će od ponedjeljka nakon dugo vremena otvoriti svoja vrata, izvijestit će u petak Nacionalni stožer. 

''Važno se cijepiti da se ne umre od COVID-19''

''Mi smo na sastancima koje smo imali razgovarali o cjepivu i načinu na koji se provodi cijepljenje, skrenuo sam pažnju i na to da se pripazi da nema zloupotrebe, ali zato je sada dobro što dolazi veća količina cjepiva i što će se ići u masovno procjepljivanje. Osim toga, naglasili smo još jednom da je cjepivo AstraZenece jednako učinkovito kao i sva ostala, pa i za starije od 65. Bitno je cijepiti se da se ne umre od COVID-a'', objasnio je Plenković te istaknuo da je o slučaju rektora Borasa primio na znanje objašnjenje koje je izašlo u javnost, ali nije detaljnije upoznat sa slučajem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred zagrebačkom katedralom Beroš o okupljanju zbog misnog slavlja na kojemu je bila i Markotić: ''Mjere su kristalno jasne i trebale bi vrijediti za sve''

''Mi smo se odlučili za blago popuštanje mjera jer smo procijenili da je situacija sada takva, ako dođe do nekakvog novog rasta broja zaraženih, opet možemo postrožiti mjere. To nam, naravno, nije cilj jer želimo da svi zajedno budemo odgovorni. Nastavit ćemo i razgovore na razini EU-a jer je bitno naći zajedničko rješenje'', rekao je premijer osvrnuvši se na turizam i prelaženje granica.

Na pitanje o sajmovima na otvorenom, premijer odgovara kako ''oni nisu bili uključeni u ovaj paket popuštanja mjera''.

Potražnja za radnicima u nekim sektorima

''Svatko radi posao na svoj način'', komentirao je na pitanje o prvoj godini mandata predsjednika Zorana Milanovića.

Ponudu za Mađare o INA-i nije želio komentirati: ''Ponuda je poslana i ostalo ne smijem otkrivati.'' 

''Što se tiče tržišta rada, imamo porast nezaposlenih za 18 posto i trend je to koji nas ne može zadovoljavati, ali brojem zaposlenih ipak možemo biti nešto zadovoljniji. Raste potražnja za zanimanja u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i građevini. Time također možemo biti zadovoljni jer je jasno da se svi već pripremaju za sezonu'', rekao je ministar Josip Aladrović.

''Mjere vrijede od 15. veljače. Svi oni koji su do danas bili zatvoreni, potpora za njih vrijedi za cijeli mjesec. To je jedna ekonomska mjera koja samo može poboljšati rezultate u sektoru ugostiteljstva i ostalim sektorima u kojima su mjere popuštene'', rekao je.

Popustile mjere, očekuje se rast gospodarstva

Podsjetimo, Hrvatsko gospodarstvo palo je prošle godine 8,9 posto, ove godine očekuje se rast od 5,3, a sljedeće 4,6 posto, objavila je u četvrtak Europska komisija u svojim zimskim ekonomskim prognozama.

Vlada je na sjednici predstavila popuštanje mjera od ponedjeljka, 15. veljače, a umirovljeničke udruge zatražile su u četvrtak od Vlade da se cijepljenje AstraZenecinim cjepivom protiv koronavirusa ograniči na osobe do 65 godina starosti te dodjelu COVID dodatka siromašnim umirovljenicima tijekom pandemije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene