Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traje potraga za vodičem

Planinar pronađen mrtav na Everestu: U zadnjim porukama vodič pisao da se ponaša čudno

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Četrdesetogodišnji Joshua Cheruiyot Kirui i njegov nepalski vodič Nawang Sherpa (44) nestali su u srijedu dok su pokušavali popeti se na Everest bez dodatnog kisika.

Kenijski planinar Joshua Cheruiyot Kirui koji je nestao u blizini vrha Mount Everesta pronađen je mrtav. Vodiča tek treba pronaći tim za potragu. Uspon na Everest, najviši vrh svijeta, smatra se izuzetno teškim i riskantnim, čak i za iskusne penjače.

Nepalske novine Himalayan Times prenijele su poruke koje je vodič poslao baznom kampu, a u kojima piše da se Kirui počeo čudno ponašati te da se odbija vratiti natrag ili udisati kisik iz boce.

Pročitajte i ovo Automobil u Puli završio na krovu nakon sudara sa stupom - 6 U Puli FOTO Krš i lom na obali: Zabio se autom u stup, srušio ga i prevrnuo se na krov

Pročitajte i ovo Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 15 VEČERAS U PROVJERENOM Stanovnici otoka noću su u opasnosti: ''Ona uzima telefon i ja vidim da ona plače! Da sam imao broj od onog gore, i njega bih zvao''

Ubrzo nakon tih poruka bazni kamp je izgubio kontakt s planinarem i vodičem.

Prošli tjedan Kirui je rekao za BBC da je prošao opsežne fizičke pripreme uoči izazova, a njegov je silazak planiran za srijedu. U svojoj posljednjoj objavi na Instagramu, Kirui je napisao da je uvjeren da može osvojiti Everest bez dodatnog kisika. Bio je bankar jednog od najvećih kenijskih zajmodavaca.

"Naš brat se sada odmara na planini. Bila je to duga noć", napisao je na X-u olega kenijski planinar James Muhia.

Pročitajte i ovo Uroša Blažića dovode na sud Prekinuto ročište Roditelji stradalih napali masovnog ubojicu Uroša Blažića: Majka ubijenog uzela šaržer policajcu

Kiruijeva smrt četvrta je zabilježena na Everestu ovog tjedna.
Rumunjski penjač i britanski penjač i njegov nepalski vodič također su pronađeni mrtvi u utorak, izvijestio je Himalayan Times.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene