Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEČERAS U PROVJERENOM

Stanovnici otoka noću su u opasnosti: ''Ona uzima telefon i ja vidim da ona plače! Da sam imao broj od onog gore, i njega bih zvao''

Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 15
Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 15 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 1 Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 2 Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 3 Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 4 Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 4 Foto: DNEVNIK.hr +10 Hitna pomoć na Lastovu u ozbiljnim problemima - 5 Galerija 1/15 >>
Večerašnja emisija Provjerenog donosi šokantnu priču o manjkavostima zdravstvenog sustava na hrvatskim otocima.

Zamislite da ste na Lastovu, jednom od najudaljenijih otoka i da vam se dogodi nesreća. Što kada vam je hitno potrebna medicinska pomoć, a helikopteri nisu dostupni? To se dogodilo Nevenu, koji je nakon teške nesreće satima čekao na prijevoz do bolnice.

Neven je bio pri svijesti, u šoku i s jakim bolovima. Helikopter koji je trebao osigurati brz i siguran transport do bolnice nije bio dostupan. Pilot je otišao kući, a zamjenski helikopteri nisu bili na raspolaganju. U takvim situacijama zlatni sat - onih ključnih 60 minuta kada je hitna medicinska pomoć najpotrebnija - prošao je, a Neven je još uvijek čekao.

Pročitajte i ovo Provjereno: dječak s invaliditetom - 5 Priča Provjerenog Ante je rođen bez ruku, ali tvrde im da je to – privremeno: "Teško je opisati taj šok, iznenađenje i bol"

Pročitajte i ovo Provjereno: problemi na Murteru - 5 Priča provjerenog Afera ilegalnog kampa na hrvatskom otoku: "Gorim iznutra. Najradije bih srušio sve ovo ovdje…"

Otac Zdenko Barbić ogorčeno se prisjeća trenutaka bespomoćnosti. "Unajmili su helikoptere da stoje u hangarima? Za koga je taj helikopter? Poslije sedam ne može voziti! Kupili smo Rafale, milijun nečega, a ne možemo čovjeku spasiti život."

Bez dostupnog helikoptera, druga je opcija hitna brodica smještena u Dubrovniku, udaljena više od dva sata. Nakon gotovo tri sata čekanja, po Nevena je napokon stigla brodica DVD-a iz Smokvice (otok Korčula), iako neadekvatna, ipak jedina alternativa njegovu prijevozu u bolnicu. ''Ona uzima telefon i ja vidim da ona plače! Doktorica plače, koja mu nije ništa u životu jer zna da zovem jednog, drugog, trećeg... ma sto smo ih nazvali. Da sam imao broj od onog gore, njega bih zvao'', priča otac.

Pročitajte i ovo Joško Svaguša puši na balkonu bizarna priča Puši na balkonu i nije ga briga: Bivši predsjednik Hajduka i dalje ne izlazi iz stana koji je odavno prodao!

Medicinsko osoblje na Lastovu suočava se s ogromnim izazovima. Hrvatska trenutačno ima najveći broj helikoptera dosad, no oni lete samo od 7 ujutro do 7 navečer, te tako ostavljaju stanovnike otoka u opasnosti tijekom noći. MORH-ovi helikopteri, iako deklarirani kao dostupni za noćne intervencije, često nisu u funkciji kad je to najpotrebnije. 

Dr. Ema Milović, liječnica na Lastovu, otvoreno je priznala kako je ta situacija nepodnošljiva: "Nisam sigurna da bih mogla dalje raditi ovdje da je ovo završilo tragično. Mislim da ne bih mogla ljude ovdje gledati u oči. Smatram da mi ovdje zaslužujemo 24-satni helikopter i brodski prijevoz, ali ne brodski prijevoz koji nam je udaljen dva i pol do tri sata."

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom na Novoj TV!

Aktualno Puši na balkonu i nije ga briga: Bivši predsjednik Hajduka i dalje ne izlazi iz stana koji je odavno prodao! Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 6 Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 6 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 5 Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 5 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 4 Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 4 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 3 Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 2 Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Provjereno: problem s kupnjom nekretnine - 1 Hrvatska Puši na balkonu i nije ga briga: Bivši predsjednik Hajduka i dalje ne izlazi iz stana koji je odavno prodao! 1/7 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene