Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slučaj iz BiH

Pedofil iz Posušja pušten iz zatvora zbog uzornog ponašanja, reagirala ogorčena majka žrtve

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon prijevremenog puštanja pedofila iz zatvora u Posušju zbog dobra ponašanja, javila se ogorčena i zgrožena majka žrtve.

U utorak je u Posušju na slobodu pušten pedofil koji je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog  "upoznavanja djeteta s pornografijom i bludnih radnji". No, isti je pedofil prijevremeno pušten na slobodu i to zbog ocjene suda da je zatvorenik bio dobra ponašanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sisačko-moslavačka policija Akcija policije i USKOK-a: Uhićena dvojica policajaca, poznato za što ih se sumnjiči

Do medija je došla reakcija majke zlostavljane djevojčice koja je šokirana i razočarana odlukom Županijskog suda u Širokom Brijegu.

Rastresena majka napisala je u svojoj e-poruci kako je zgrožena "ovim krajnje neprihvatljivim činom pravosuđa" u BiH. 

Izrazila je svoje zgražanje nad činjenicom da je pedofil, koji je godinama zlostavljao i siovao njezinu kćer te koji je nakon dokazane krivnje osuđen na 4 godine zatvora, na kraju pušten nekoliko mjeseci ranije zbog uzornog ponašanja. 

"Zgrožena sam činjenicom da je moguće da jedan PEDOFIL MOŽE BITI UZORNOG PONAŠANJA, da se istom dodjeljuje orden nagrada i da ga se ranije pušta na slobodu", stoji u njezinoj emotivnoj poruci. 

Ljutita majka također je zamolila da se odluka Suda objavi "kako nitko više nikada ne bi polagao nikakve nade u sudstvo BiH koje je s ovom odlukom dotaknulo dno!"

Pročitajte i ovo Ilustracija Dugogodišnji spor Zaposlenicama javnih službi EU-a može se zabraniti nošenje marama za glavu

Kazne za pedofiliju i registar pedofila

Prema Krivičnom zakonu BiH kazne za počinjenje zločina pedofilije nisu usuglašene. Naime, za bludne radnje kazne se kreću u prosjeku od tri do šest mjeseci zatvora, dok se u slučaju silovanja kazne povećavaju na kaznu zatvora i do nekoliko godina.

Međutim, prijestupnici koji jednom izađu iz zatvora mogu ponovo počiniti taj grozan zločin jer u BiH nije usustavljen registar seksualnih prijestupnika. Nepostojanje ovakvog registra dovodi žrtve, ali i sve ostale, u ponovnu opasnost od počinitelja.

Pročitajte i ovo Jasmin Agić Afera Dinamo 2 Veliki preokreti na suđenju braći Mamić: Agić otkrio da je na ruke dobio 500 tisuća dolara

Kako bi to spriječili, grupa zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, predvođena Lanom Prlić, odlučila je u proceduru pustiti zakon o registru pedofila, navodi dnevni.ba. 

Nije poznato kada će taj zakon zaživjeti u praksi.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene