Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugogodišnji spor

Zaposlenicama javnih službi EU-a može se zabraniti nošenje marama za glavu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Državni uredi u Europskoj uniji mogu zaposlenicima zabraniti nošenje marama i ostalih pokrivala za glavu pod određenim uvjetima, presudio je u utorak Europski sud pravde (CJEU).

Najviši sud Europske unije presudio je u utorak da javne vlasti u državama članicama mogu zabraniti zaposlenicima nošenje svih znakova vjerskih uvjerenja, među kojima i marame kojima muslimanke prikrivaju kosu.

Slučaj je došao pred Sud pravde Europske unije (CJEU) nakon što je zaposlenici istočne belgijske općine Ans rečeno da ne smije nositi islamsku maramu na poslu. Općina je naknadno promijenila uvjete zapošljavanja kako bi od svojih budućih zaposlenika zahtijevala striktnu vjersku i ideološku neutralnost. Dotična je žena pokrenula pravni spor rekavši da je povrijeđeno njezino pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Pročitajte i ovo Jasmin Agić Afera Dinamo 2 Veliki preokreti na suđenju braći Mamić: Agić otkrio da je na ruke dobio 500 tisuća dolara

Hidžab, tradicionalna marama koja se nosi oko glave i ramena, već godinama izaziva podjele diljem Europe. CJEU je objasnio da se politika stroge neutralnosti kojoj je cilj uspostava neutralnog administrativnog okruženja može smatrati objektivno opravdanim legitimnim ciljem. Dodali su da bi odluka druge javne uprave koja bi odlučila odobriti, na općenit i neselektivan način, nošenje vidljivih znakova vjeroispovijesti također bila opravdana.

Pročitajte i ovo Igor Krota Bomba na suđenju Poduzetnik Krota priznao da je s Mamićima izvlačio novac iz Dinama: "Želim da se ovaj postupak što prije riješi"

Sud je poručio i da vlasti u državama članicama imaju slobodu u osmišljavanju neutralnosti javne službe koju namjeravaju promicati. Međutim, ovom cilju mora se težiti na dosljedan i sustavan način, a mjere moraju biti ograničene na ono što je strogo neophodno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene