Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Narodna skupština Republike Srpske proglasila je danas štetnim za vitalne nacionalne interese bosanskih Srba nakanu Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se od Srbije zatraži da napokon izruči optužene za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića.


Dvije trećine zastupnika i to svi srpske nacionalnosti svojom su odlukom potvrdili veto koji je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ranije ovog tjedna uložio na odluku državnog vrha da se od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zatraži da natjera Srbiju na provedbu odluke Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Vezani članci Viktor Orban - 4 Može li ujedinjena oporba pomrsiti račune Viktoru Orbanu? Mađarski premijer komentirao i odnose sa Hrvatskom Tomislav Žigmanov - 1 U Srbiji živi oko 58.000 Hrvata, a nemaju predstavnika u parlamentu: "To su standardi koji u demokratskim društvima ne postoje"

Taj je sud prije godinu dana presudio kako je u Srebrenici počinjen genocid a Srbiju je označio odgovornom za izručenje počinitelja tog zločina, prije svega Karadžića i Mladića.

Kako ni nakon godinu dana Beograd nije poduzeo ništa kako bi se taj dio presude proveo, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić tražio je da se na to upozori Vijeće sigurnosti UN-a kako bi ono poduzelo odgovarajuće mjere.

Silajdžićev zahtjev podržao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić no odluka nije stupila na snagu jer je Radmanović uložio veto s obrazloženjem kako je ona štetna za vitalne nacionalne interese Srba u BiH.

Obrazlažući razloge za takav postupak Radmanović je pred zastupnicima u parlamentu RS u petak izjavio da je to učinio jer "neki u BiH na temelju presude ICJ-a pokušavaju povećati svoj politički utjecaj".

"Ta je odluka uostalom protiv dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, i to u najtežim trenucima za tu zemlju", kazao je Radmanović.

Radmanovića je podržao i njegov stranački šef Milorad Dodik.

Izjavio je da Silajdžić i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić koriste svaku priliku na "napakoste interesima RS".

Dodik je najavio kako se više nikada neće dopustiti preglasavanje predstavnika RS u tijelima vlasti BiH te da će na svaku takvu odluku biti uložen veto.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju