Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samuel Paty

Šestorica tinejdžera na sudu zbog groznog zločina koji je potresao zemlju: Učitelju odrubili glavu

Aktualno Galerija Podrška usmrćenim učiteljima u Francuskoj: ''Čast za žrtve islamističkog fanatizma'' Podrška usmrćenim učiteljima u Francuskoj: ''Čast za žrtve islamističkog fanatizma'' Foto: Afp Suđenje maloljetnicima u Francuskoj Suđenje maloljetnicima u Francuskoj Foto: Vijesti u 17 Mjesto zločina - 1 Mjesto zločina - 1 Foto: Vijesti u 17 Mjesto zločina - 2 Mjesto zločina - 2 Foto: Vijesti u 17 +0 Policija u Francuskoj Galerija 1/5 >>
Šestorica mladića osumnjičenih zbog ubojstva svojeg učitelja Samuela Patyja u ponedjeljak se moraju odazvati na prvo zakazano suđenje u Parizu.

2020. godine 18-godišnji Abdoullah Anzorov izbo je, a potom odrubio glavu svojem učitelju povijesti i geografije, 47-godišnjem Samuelu Patyju. Anzorova, čečenskog izbjeglicu u Parizu usmrtila je policija nedaleko od mjesta zločina.

Pročitajte i ovo Trogodišnje krstarenje je otkazano potrošili stotine tisuća dolara Prodavali kuće da odu na trogodišnje krstarenje. Otkazano je iz bizarnog razloga: "Puno ljudi sada nema kamo"

Grozan zločin mladi radikalni islamist počinio je nakon što su se internetom proširile poruke da je učitelj svojim đacima pokazivao crteže o proroku Muhamedu iz satiričnog časopisa Charlie Hebdo, koji je u to vrijeme ponovo objavio crteže iz 2015. godine.

Paty se crtežima poslužio kako bi s učenicima komentirao zakone o slobodi govora u Francuskoj, ali i slobodu kritike državnih i religijskih autoriteta. 

Pročitajte i ovo Ilustracija U Beogradu Zaprimljene dojave o bombama u više škola: Učenici poslani kućama, policija na terenu

Maloljetni okrivljenici

Suđenje maloljetnicima započinje otprilike mjesec dana nakon što je još jedan učitelj, Dominique Bertrand, ubijen u Arrasu, a usmrtio ga je mladi radikalni islamist Mohammed Moguchkov.

Od šestorice maloljetnika kojima u ponedjeljak počinje suđenje, petorici, koji su tada imali između 14 i 15 godina, sudi se zbog kriminalne urote s namjerom da uzrokuju nasilje. Suđenje će biti zatvoreno za javnost na sudu za maloljetnike. Optužuje ih se da su identificirali Patyja ubojici u zamjenu za novac.

Pročitajte i ovo Zukan Helez Uključeni i policajci BiH istražuje postojanje paravojnih kampova, ministar: "Imam informacije da tu obuku vode osobe iz Rusije"

Šesta suučesnica, tada 13-godišnjakinja, optužena je za lažno optuživanje usmrćenog učitelja kazavši da je Paty natjerao učenike muslimanske vjeroispovijesti da se identificiraju i da napuste učionicu prije pokazivanja navedenih crteža. 

Tijekom ispitivanja tinejdžeri su rekli da nisu mislili da će Paty zaista biti ubijen, a zbog sudjelovanja u zločinu prijeti im dvije i pol godine zatvora. Finalna odluka suda trebala bi biti donesena do 8. prosinca, prenosi france.24

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene