Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči suđenja za napad iz 2015.

Charlie Hebdo ponovno objavljuje karikature proroka Muhameda: "Nikada nećemo zašutjeti"

Charlie Hebdo, arhivska fotografija (Foto: AFP)
Charlie Hebdo, arhivska fotografija (Foto: AFP) Foto: Afp
Charlie Hebdo ponovo objavljuje karikature proroka Muhameda zbog kojih je bio na meti džihadista, izvijestio je u utorak taj satirični časopis uoči početka suđenja za napad u siječnju 2015. istaknuvši da neće odustati.

"Nikad nećemo zašutjeti. Nikad nećemo odustati", upozorava direktor satiričnog tjednika Riss u broju na čijoj su naslovnici osvanule iste karikature i koji će u srijedu biti na kioscima, nekoliko sati prije početka suđenja pomagačima džihadista koji su 7. siječnja 2015. desetkovali redakciju.

Pročitajte i ovo Francuski institut u Teheranu Charlie Hebdo Oštra reakcija na spornu naslovnicu satiričnog tjednika: Iran zatvorio francuski institut u Teheranu Slika nije dostupna Bijela kuća izrazila sumnju Washington dovodi u pitanje 'prosudbu' Charlieja Hebdoa

Tih dvanaest karikatura koje je 30. rujna 2005. bio objavio danski dnevnik Jyllands-Posten a zatim 2006. i Charlie Hebdo, prikazivale su proroka koji na glavi ima bombu umjesto turbana i s nožem dok su uz njega dvije žene zamotane u crno.

Nakon toga tjednik je više puta primao prijetnje i ured mu je bio zapaljen sve dok se 7. siječnja nije dogodio teroristički napad u kojemu su smaknuti direktor lista i poznati karikaturisti, što je zgrozilo međunarodnu javnost i potaknulo velike prosvjede u Francuskoj.

"Nakon siječnja 2015. često su od nas tražili da objavimo i druge Muhamedove karikature. Uvijek smo odbijali, ne zato što bi to bilo zabranjeno, zakon nam to dopušta, nego zato što nam je trebao dobar razlog, razlog koji bi imao smisla i koji bi pridonio raspravi", obrazložilo je uredništvo lista u napisu objavljenom u istom broju.

"Činilo nam se zato prijeko potrebnim objaviti iste karikature na početku suđenja za napade koji su se dogodili u siječnju 2015.", dodaje tim Charlieja Hebdoa.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene