Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor je, za neslužbenog posjeta Banjoj Luci, pozvao političare u Bosni i Hercegovini da sami postignu dogovor o političkim i ustavnim reformama koje bi dovele do uspostave racionalnije i učinkovitije države.


‘Ovakvu državu teško je voditi’, izjavio je Pahor novinarima u Banja Luci gdje sastao s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom. Nema dvojbe da nitko od samih ljudi u BiH ne može bolje razumjeti stvarne potrebe koje njihova zemlja ima pa stoga dokumenti o promjenama koji nastaju u Bruxellesu ili Washingtonu i ne mogu biti pravo rješenje za postojeće probleme, rekao je Pahor.

Vezani članci Koronavirus u BiH Postupno se smiruje zaraza, ali imaju velik broj umrlih: U BiH gotovo tisuću novozaraženih Granični policajac u BiH Pet Afganistanaca uhićeno u BiH u zajedničkoj akciji s hrvatskom policijom, sumnja se da su krijumčarili migrante

Sve etničke skupine u BiH, istaknuo je Pahor, moraju imati zajamčena jednaka prava, no i država mora biti učinkovitija nego što je to sada slučaj. Slovenski premijer je izrazio nadu kako će do ustavnih promjena u BiH doći ubrzo nakon izbora zakazanih za 3. listopada.

>> 'Stanje u BiH neprihvatljivo je za Hrvate'

Najavio je i kako će se Slovenija zalagati da stanje na Zapadnom Balkanu bude visoko na dnevnom redu rasprava što će se voditi u tijelima Europske unije s ciljem potpore njihovim naporima da se priključe Uniji. Milorad Dodik ponovio je da RS nije zainteresirana za veće ustavne promjene u BiH, ali joj je u interesu stabilnost u cijeloj državi.

Pahor se u Banjoj Luci iza zatvorenih vrata sastao i s predsjedateljm Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem s kojim je razgovarao o gospodarskim odnosima između dviju država. Tema razgovora bilo je i rješavanje bilateralnih pitanja poput štednih uloga bivše ‘Ljubljanske banke’. (Hina)