Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud odlučio: Mladića u Haag!

Odbio primiti hašku optužnicu, zatražio jagode, televizor i knjige

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanje Ratka Mladića, optuženog za genocid, završeno je u 13.50 sati.

14:40:

'Nisam kriv', kazao je Mladić sucu, javlja Press.

14:25: Odvjetnik Šaljić je kazao kako će se na odluku suda žaliti odmah u ponedjeljak. 'Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedjeljak, kada će i sudsko vijeće odlučivati o tom našem zahtjevu', kazao je.

14:10: Specijalni sud u Beogradu odlučio je da Ratka Mladića mogu izručiti Haagu jer su svi uvjeti za to ispunjeni. Rok za žalbe je tri dana.

14.05: Mladić je odbio primiti optužnicu Haaškog suda. Liječnici su procijenili da je sposoban za saslušanje s čim se složio i sami optuženik. Blic javlja kako mu se ruka više ne trese i smirenije je pričao.

14:00: Blic javlja kako je Ratko Mladić tražio da mu se u sobu donesu jagode i televizor.

13:51: Sin Ratka Mladića, Darko, kazao je da će tražiti da mu oca liječi tim liječnika iz Rusije jer je njegovo stanje jako ozbiljno.

13:22: Srpski ministar policije Ivica Dačić kazao je kako je Mladića uhitila Služba za otkrivanje zločina u suradnji sa BIA te da u akciji nisu sudjelovale obavještajne službe.

12:57: Bosiljka Mladić napustila je zgradu suda, prenosi Blic.

12.33: Ratko Mladić u društvu odvjetnika ušao je u sudnicu i saslušanje je počelo, javlja Blic.

12:34: Srpski Blic javlja kako je Mladići pri ulasku u pritvor oduzeta vrećica najsuvremenijih lijekova koje se ne mogu dobiti bez savjetovanja s liječnikom. Sada mu terapiju daju liječnici, a stražari su mu oduzeli i naočale.

11:55: Odvjetnik Šaljić rekao je agenciji Tanjug kako će od suda tražiti da Mladić bude smješten u posebnu zdravstvenu ustanovu gdje bi mu bila pružena adekvatna medicinska njega. Srpski list Politika javlja da će Šaljić tražiti medicinsko vještačenje koje bi trebalo utvrditi je li Mladić uopće zdravstveno sposoban za suđenje.

11:49: Odvjetnik Šaljić je potvrdio medijske napise o tome da je Mladićev sin Darko prošli tjedan bio u Lazarevu 'na slavi', no kaže kako oca nije vidio niti je imao bilo kakva kontakta s njim.

11:00: Odvjetnik Šaljić rekao je za B92 kako će supruga i sin provesti nasamo s Mladićem vrijeme od 11 do 12 sati, nakon čega bi Mladić trebao biti odveden na saslušanje. Radi se ujedno i o njihovom prvom susretu nakon 10 godina. No ističe kako je današnje saslušanje upitno zbog lošeg stanja Mladića. 'Što se tiče njegovog ispitivanja, ono je zakazano za 12 sati i pitanje je hoće li biti održano zbog toga što to zavisi od nalaza liječnika koji su ga sinoć pregledali', kazao je Šaljić.

10:30: Supruga i  sin jutros nisu razgovarali s  Mladićem, kazao je odvjetnik Miloš Šaljić, a javlja RTS. U crnoj torbi donijeli su mu osobne stvari. Liječnici su pregledali Mladića i uskoro se očekuju nalazi, dodao je Šaljić.

 10:20:  Rusija je pozvala na nepristrano suđenje Ratku Mladiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.  'Nadamo se da će nadolazeće suđenje Ratku Mladiću biti pravedno i nepristrano te neće biti korišteno kako bi se na umjetan način produljila aktivnost ICTY-a', objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

10:05: Srpske vlasti pustile su rođaka Ratka Mladića, Branka Mladića u čijoj se kući skrivao, a koji je bio uhićen zajedno s njim. Pušten je sinoć oko 19 sati i vratio se u Lazarevo, javlja B92.

9:20: U zgradu Specijalnog suda ušli su Mladićeva supruga Bosiljka, Mladićev sin Darko i advokat Miloš Šaljić, javlja RTS.

9:00: Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić nije mogao potvrditi da je Mladić u teškom psihofizičkom stanju, kako je novinarima rekao Mladićev odvjetnik, već je ocijenio da se radi o taktici Mladićeve obrane u koju, kako je rekao, ne može ulaziti.  Dodao je kako će tijekom dana biti održan sastanak Akcionog tima za suradnju s Haaškim sudom te da će biti objavljeni detalji. Ponovio je kako bi Mladić trebao biti izručen u roku sedam dana te da je važna činjenica to što mu je utvrđen identitet. Smatra da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za uhićenje Ratka Mladića.

7:00: Srpska Politika objavila je fotografiju Ratka Mladića. Mladiću se na fotografiji vidi cijelo lice, svježe je obrijan i odjeven u tamno plavu jaknu s tamnom šiltericom na glavi. Prije toga su objavljene fotografije Mladića s leđa kako u pratnji policije ulazi na saslušanje u prostoriju Specijalnog suda u Beogradu.

>> VIDEO: Prve snimke uhićenog Ratka Mladića na sudu u Beogradu!

>> VIDEO: U prosvjedima zbog Mladićeva uhićenja skinuta hrvatska zastava

>> VIDEO Simulacija starenja: Kako Mladićevo lice izgleda danas?

Ratko Mladić doveden je jučer u 16 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu, gdje je nešto prije 20 sati izašao pred istražnog suca. No, kako se osjećao loše, daljnje ispitivanje odgođeno je za danas. U roku od tri dana istražni sudac odlučuje postoje li uvjeti za izručenje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene