Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saslušanje se nastavlja danas

VIDEO: Privođenje Ratka Mladića na sud u Beogradu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratko Mladić doveden je u 16 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu, gdje je nešto prije 20 sati izašao pred istražnog suca. No, kako se osjećao loše, daljnje ispitivanje odgođeno je za danas. U roku od tri dana istražni sudac odlučuje postoje li uvjeti za izručenje, a objavljene su i Mladićeve prve snimke nakon uhićenja.

Nakon što je sudac utvrdio identitet, Mladiću je trebala biti pročitana optužnica. No, ispitivanje je ubrzo prekinuto zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja i trebalo bi biti nastavljeno danas tijekom dana. Liječnici su ustanovili da je Mladić doista u lošem zdravstvenom stanju. Pred sucem je govorio nepovezano, navodno nije mogao ni potvrditi svoj identitet. Njegov odvjetnik Miloš Šaljić izjavio je kako ga se pitalo jedno, a on bi počeo govoriti o nečem drugom. Noć će provesti u pritvoru Specijalnog suda. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Privatni vjerski obred VIDEO Veliki prosvjed: Talijani ne žele pokopati nacističkog zločinca u svom mjestu Slika nije dostupna Kobna upala pluća Nije dočekao početak suđenja: Umro najtraženiji osumnjičenik za nacističke zločine

Viši sud u Beogradu sljedećih dana odlučit će o njegovom izručenju Haškom tribunalu. Na tu odluku Mladić ima pravo žalbe, a konačnu odluku o izručenju donijet će Ministarstvo pravde. Eventualna Mladićeva žalba ne odgađa izručenje.

Nije bilo dojave niti lažnog identiteta

Iako se tijekom dana pojavila informacija da je živio pod imenom Milorada Komadića, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić navečer je izjavio kako Mladić nije koristio drugi identitet te je kod sebe imao svoju osobnu kartu s pravim imenom, kojoj je istekla valjanost. I informacija da je Mladić uhićen po dojavi pokazala se netočnom. Koordinator vlade Srbije za odnose s javnošću, Slobodan Homen, izvijestio je da je do uhićenja došlo u okviru redovnih aktivnosti sigurnosnih organa Srbije, tako da nitko neće dobiti nagradu od 10 milijuna eura. 

Inače, kako doznajemo, vlasti pri organizaciji akcije uhićenja Mladića ništa nisu prepustile slučaju. Za akciju je znalo samo 10 osoba, među kojima su predsjednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković. Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić potvrdio je da je Mladić kod sebe imao oružje, no kaže kako nije želio pucati jer 'je znao da su to nečija djeca'. Šaljić je rekao i kako Mladić nije bio sposoban ni da iznijeti osobne podatke, ali je izjavio da "ne priznaje Haški tribunal".

>> Procedura izručenja Ratka Mladića

14 sati: Zamjenik tužitelja za ratne zločine, Bruno Vekarić, rekao je da bi procedura izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu mogla trajati oko sedam dana.

Gdje je i kako Mladić uhićen?

Ratko Mladić imao je kod sebe dva pištolja, rekao je šef Akcijskog tima Rasim Ljajić. Mladić nije pružao otpor, nije bio prerušen, nije pustio bradu, a jako je ostario. Jedan od detalja je i kako mu je oduzeta jedna ruka. U uhićenju, koje je obavljeno u ranu zoru, sudjelovala je Služba za otkrivanje ratnih zločina, odnosno BIA, uz asistenciju policije. Policija je prilikom uhićenje pretresla nekoliko kuća, a kako je javio B92, Mladić je uhapšen u kući sa žutom fasadom u centru Lazareva.

>> VIDEO: Ovo je kuća u kojoj je uhićen Ratko Mladić

>> Susjedi o Mladiću: Živio je skromno i bijedno

Radi se o kući Branka Mladića, njegovog strica, u selu Lazarevo. Mirno banatsko mjesto s tri tisuće stanovnika bilo je skrovište najtraženijg ratnog zločinca. Mladić je često dolazio kod rodbine prije 20-ak godina. Stric je živio sam, bavio se poljoprivredom kao i većina mještana. Susjedi za razgovor nisu bili raspoloženi.

Konferencija za novinare Borisa Tadića

13 sati: Boris Tadić održao je press konferenciju na kojoj je obavijestio javnost da je uhićen Ratko Mladić.

'U ime Srbije obavještavam vas da je danas tijekom jutra uhićen Ratko Mladić. Akciju su izvele koordinirane sigurnosne agencije i službe za otkrivanje ratnih uzločina. Čestitam svim članovima tima za nacionalnu sigurnost koji je od formiranja ove vlade i 8. mjeseca 1998. godine, svakog dana, sata, intenzivno radio na otkrivanju svih optuženih za ratne zločine. Ovim je potvrđeno da je Srbija u svojim kapacitetima surađivala s Haagom', rekao je na izvanrednoj konferencije za novinare srpski predsjednik Boris Tadić.

Smatramo da smo danas okončali težak period naše povijesti, da smo skinuli ljagu sa Srbije i svih njezinih građana i pripadnika srpskog naroda, gdje god da žive. Akcija je pokazala da su sigurnosne službe Srbije koordinirane od strane Savjeta za nacionalnu sigurnost ovu zemlju učinile sigurnom, osigurale vladavinu prava i da je naš rad u traganju optuženih za ratne zločine osigurao da Srbija podigne moralni kredibilitet u javnosti te da se ukupni kapaciteti podignu na viši nivo. Od kada postoji ova vlada mi smo kao posljedicu rata u istrazi ratnih zločina proširili naš djelokrug. Agencija za nacionalnu sigurnost je doprinjela rasvjetljavanju mnogih mreža organiziranog kriminala i djelovala je s kolegama diljem svijeta. Srbija je postala ključni čimbenik u borbi protiv organiziranog kriminala, rekao je Tadić.

'Još jednom čestitam svima koji su sudjelovali u akciji. Dobro je za Srbiju da je ova stranica povijesti zatvorena, a otvorena je nova mogućnost da u cijeloj regiji radimo na pomirenju. Otvorena su vrata člastva Srbije u EU. Pale su u vodu sve optužbe protiv Srbije i njezinih institucija, u pravcu da ne surađujemo s Haagom', rekao je Tadić.

O detaljima uhićenja Tadić nije želio govoriti. Rekao je da je uhićenjem počeo i proces transfera Mladića u Haag. Neslužbeno se doznaje da je Mladić uhićen u mjestu Lazarevo, 80 kilometara udaljenom od Beograda.

Ovim se završava proces traganja za Mladićem i Srbija ide kraju suradnje s Haagom, ocijenio je Tadić. Istovremeno, kaže, ne zaboravlja da treba okončati istragu u vezi Gorana Hadžića. Treba obaviti i istragu tko je Mladiću pomagao u skrivanju, a svi koji su to činili bit će predani istražnim organima, poručio je Tadić.

>> Mladićevi transkripti iz rata: 'Cepaj ih šefe, u živo meso!'

>> VIDEO: Tko je zapravo Ratko Mladić?

>> Evo za kakve sve strahote Haag tereti Mladića!

Tadić je rekao da se nakon ove vijesti ne bavi kalkulacijama o mogućim prosvjedima ili političkoj nestabilnosti. 'Srbija ispunjava zakonske obveze, institucije rade svoj posao, sve ću učiniti da Srbija i dalje bude stabilna država. Tako doprinosimo razvoju i miru u čitavoj regiji. Ne očekujem da će Srbija zbog uhićenja Mladića uroniti u političku nestabilnost. Svatko tko pokuša tako nešto, bit će odmah sudski gonjen', poručio je srpski predsjednik.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine rekao je da bi procedura izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu mogla trajati oko sedam dana Tadić poručuje da će do kraja mandata njegove vlade biti uhićen i Goran Hadžić i svi organizatori kriminala. 'To vam obećajem', rekao je Tadić, podsjetivši da je govorio i kako će biti uhićen i Radovan Karadžić te je to učinjeno.

Obiteljski prijatelj Mladićevih još je ranije potvrdio uhićenje Ratka Mladića.

oko 12 sati:

Prva informacija bila je da je uhićen muškarac Milorad Komadić koji liči na Ratka Mladića. Uhićeni je kod sebe imao određene identifikacijske isprave koje su pripadale Ratku Mladiću.

Do uhićenja je došlo nakon dojave da je Milorad Komadić vrlo sličan Ratku Mladiću. U uhićenje starijeg muškarca uključeno je bilo i specijalno Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije.

Tužiteljstvo Srbije i glasnogovorništvo MUP-a Srbije nije jutros željelo potvrditi ni demantirati da se radi o Ratku Mladiću.

Ratko Mladić optužen je pred Haaškim sudom za genocid, ratne zločine i opsadu Sarajeva od 1992. do 1995.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene