Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muazzez Ilmiye Cig, 92-godišnja povjesničarka, oslobođena je optužbi da je svojom knjigom, u kojoj je muslimansku maramu za glavu povezala s prostitutkama u drevnom Sumeru prije 5000 godina, uvrijedila muslimanske žene i islam.


Sudac na općinskom sudu u Istanbulu je presudio da povjesničarka, suprotno tvrdnjama tužitelja, nije uvrijedila vjersku čast i osjećaje niti je izazvala mržnju ili neprijateljstvo.

Vezani članci U Pompejima pronađena kočija s erotskim motivima - 3 Veliko otkriće arheologa: U Pompejima pronađena gotovo neoštećena kočija sa zanimljivim motivima Odvjetnik Antonio Volarević (Foto: Dnevnik.hr) Odvjetnik pojašnjava za Dnevnik Nove TV kakva kazna čeka lažnu profesoricu dokaže li joj se krivnja na sudu

Cig, koja je prevela oko 3000 kamenih pločica i rezultate svog
istraživanja objavila prošle godine, prijetile je kazna do tri godine zatvora da je proglašena krivom za sve točke optužnice. Po napuštanju sudnice ispratio ju je snažan aplauz ljudi koji su joj došli dati potporu.

Cig je u svojoj knjizi objasnila da su pokrivala za glavu u Sumeru, civilizaciji koja se od 3000. do 2000. pr. Kr. razvila u Mezopotamiji, današnjem Iraku, nosile prostitutke koje su radile u hramovima da bi se razlikovale od svećenica. Žene su u politeističkim društvima često predsjedale u hramovima, kazala je Cig.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju