Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska bi mogla odlučiti zatvoriti u potpunosti granicu sa Srbijom kako bi suzbila priljev izbjeglica na svoje tlo, zaprijetio je u petak Viktor Orban, konzervativni čelnik te zemlje.


 "Nije pravedno da nam šalju izbjeglice, njih treba zaustaviti na srpskom teritoriju", kazao je Orban na javnom radiju Kossuth, ističući da će početkom srpnja doći do susreta s vlastima u Beogradu.

Vezani članci Fotografije iz kuće strave u Beogradu - 3 VIDEO Objavljene snimke iz beogradske kuće strave: "Mašina za meso je na najstrašniji način mljela ostatke ljudi, a članovi klana dalje su ih uništili i razbacali" Srbija, koronavirus Od 20. prosinca ulazak u susjednu državu samo uz negativni PCR test

Broj izbjeglica koji ulaze u Mađarsku skočio je s 2.000 ukupno 2012. godine na 54.000 od siječnja ove godine, čime je ta zemlja srednje Europe postala, nakon Švedske, zemlja EU-a koja prima najveći broj izbjeglica u odnosu na broj stanovnika.

PORUKA MAĐARIMA 'Za onoga tko uvodi smrtnu kaznu nema mjesta u EU'

Po vladi, 95 posto ih ulazi preko granice sa Srbijom, koja nije članica EU-a.

"Razmatramo sve mogućnosti, uključujući onu o potpunom fizičkom zatvaranju granice", kazao je Orban najavljujući da će odluka biti donesena 17. lipnja.

Oko 75 posto izbjeglica koji ulaze u Mađarsku dolazi iz Sirije, Iraka i Afganistana, odakle bježe zbog sukoba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook