Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gay aktivist Marko Jurčić boravio je prošloga tjedna u Bruxellesu, gdje je zastupnike Europskog parlamenta upoznao s pravima seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj.


Kongres pod nazivom “Gay prideovi: izloženost i utjecaj” organizirala je koalicija liberala i demokrata ALDE, treća po zastupljenosti u parlamentu EU, a nazočni su bili zastupnici vodećih europskih stranaka.

Vezani članci Ukidanje nošenja maski, ilustracija Stotine ljudi bez maske prosvjedovale u prijestolnici Europe: "Nema korone, to je obična gripa!" Andrej Plenković u Bruxellesu Plenković: "Naći ćemo aranžmane kako da građani susjednih zemalja dolaze i prije 1. srpnja"

Posebno ih je zanimao odnos hrvatskih političara i policije prema gay zajednici, a Jurčić im je podijelio izvještaje o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj od 2002. do danas.

'Najviše se govorilo o pravu na javno okupljanje. Predstavnika Europske komisije Stefana Olssona i europarlamentarce zgrozile su snimke Prvog zagrebačkog pridea, a izrazili su veliku zabrinutost zato što nasilje nije sankcionirano te zato što je na tom skupu bačen suzavac', rekao je Jurčić.

Pokazali su interes da dođu na ovogodišnji Zagrebački pride, uime organizacijskog odbora kojega je Marko Jurčić i pozvan u Bruxelles. Političari su pohvalili inicijativu za proširenje pridea u istočnoeuropsku manifestaciju.

S druge strane, iznenadilo ih je višegodišnje izbivanje hrvatskih političara, pogotovo liberala, na prideu. 

Osudili su i zahtjev policije da organizator plati čak 200 privatnih zaštitara, zbog čega je PU zagrebačka već prijavljena pučkom pravobranitelju. 

Naime, policija smije tražiti dodatne zaštitare, no ne i određivati njihov broj.