Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zagrebački pride 'pozvan' u Europski parlament

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gay aktivist Marko Jurčić boravio je prošloga tjedna u Bruxellesu, gdje je zastupnike Europskog parlamenta upoznao s pravima seksualnih i rodnih manjina u Hrvatskoj.

Kongres pod nazivom “Gay prideovi: izloženost i utjecaj” organizirala je koalicija liberala i demokrata ALDE, treća po zastupljenosti u parlamentu EU, a nazočni su bili zastupnici vodećih europskih stranaka.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Slika nije dostupna Bruxelles: sastanak odbora EU-Hrvatska

Posebno ih je zanimao odnos hrvatskih političara i policije prema gay zajednici, a Jurčić im je podijelio izvještaje o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj od 2002. do danas.

'Najviše se govorilo o pravu na javno okupljanje. Predstavnika Europske komisije Stefana Olssona i europarlamentarce zgrozile su snimke Prvog zagrebačkog pridea, a izrazili su veliku zabrinutost zato što nasilje nije sankcionirano te zato što je na tom skupu bačen suzavac', rekao je Jurčić.

Pokazali su interes da dođu na ovogodišnji Zagrebački pride, uime organizacijskog odbora kojega je Marko Jurčić i pozvan u Bruxelles. Političari su pohvalili inicijativu za proširenje pridea u istočnoeuropsku manifestaciju.

S druge strane, iznenadilo ih je višegodišnje izbivanje hrvatskih političara, pogotovo liberala, na prideu. 

Osudili su i zahtjev policije da organizator plati čak 200 privatnih zaštitara, zbog čega je PU zagrebačka već prijavljena pučkom pravobranitelju. 

Naime, policija smije tražiti dodatne zaštitare, no ne i određivati njihov broj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene