Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta istraga

Njemačke tvrtke krive za nesreću argentinske podmornice?

Podmornica ARA San Juan (Foto: AFP, arhiva)
Podmornica ARA San Juan (Foto: AFP, arhiva) Foto: AFP, arhiva
Argentinski istražitelji pokrenuli su istragu protiv dvije njemačke tvrtke koje su radile na remontu podmornice "San Juan“ koja je s 44 članova posade sredinom studenog nestala u južnom Atlantiku, javlja u subotu njemački javni servis Bayerische Rundfunk (BD).

"Postoji sumnja da su prilikom remonta podmornice 2011. dvije njemačke tvrtke odgovorne za obnovu akumulatora platile mito a iz dokumentacije o remontu nije vidljivo koje konkretne poslove su obavile na podmornici“, javlja BR pozivajući se na argentinske istražitelje.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Sumnja se da je podmornica njemačke proizvodnje potonula nakon eksplozije jednog od akumulatora za koji su bile odgovorne tvrtke Ferrostaal iz Essena i EnerSys-Hawker iz Hagena.

Istraga zbog korupcije prilikom ugradnje oko 5 milijuna eura skupih akumulatora već je pokrenuta 2010. ali je, kako BR citira argentinskog ministra obrane Oscara Aguada, "gurnuta pod tepih“.

"Postoje izjava osoba koje su bile uključene u radove da akumulatori ne odgovaraju potrebnim standardima“, rekao je Aguad.

Podmornicu razreda S42 je izgradila njemačka kompanija Thyssen i 1983. isporučila argentinskoj mornarici.

Tvrtka Ferrostaal je na upit BR-a priopćila da na nije bila uključena u radove oko akumulatora a tvrtka EnerSys-Hawker nije reagirala na upite novinara.

Prema riječima Cornelie Schmidt-Liermann, predsjednice Vanjskopolitičkog odbora argentinskog parlamenta, od Njemačke vlade su zatražene informacije koje bi doprinijele rasvjetljavanju ovog slučaja.

Potraga za nestalom podmornicom je u međuvremenu službeno obustavljena, a 44 članova posade vode se kao nestali.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene