Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuspjela razmjena

Suradnici Navaljnog: "Američki i njemački dužnosnici rukovali su se s nama i obećavali, a nisu napravili ništa"

Aktualno Galerija Detalji smrti Navaljnog - 5 Detalji smrti Navaljnog - 5 Foto: DNEVNIK.hr Detalji smrti Navaljnog - 4 Detalji smrti Navaljnog - 4 Foto: DNEVNIK.hr Detalji smrti Navaljnog - 3 Detalji smrti Navaljnog - 3 Foto: DNEVNIK.hr Detalji smrti Navaljnog - 2 Detalji smrti Navaljnog - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Detalji smrti Navaljnog - 1 Galerija 1/6 >>
Bliska suradica Navaljnog, novinarka i aktivistica Marija Pevčih tvrdi da je Navaljni trebao biti pušten u zamjenu za Vadima Krasikova, FSB-ova ubojicu.

Bliska suradnica pokojnog Alekseja Navaljnog izjavila je da je ruski politički zatvorenik ubijen samo nekoliko dana prije nego što je trebao biti pušten na Zapad u razmjeni zarobljenika.

Tvrdi da je trebao biti zamijenjen za atentatora ruskih tajnih službi Vadima Krasikova koji je služio kaznu u njemačkom zatvoru i da je ubijen netom prije finalizacije dogovora.

FSB-ov ubojica Vadim Krasikov uhićen je prije četiri godine nakon što je u Berlinskom parku izvršio atenat na bivšeg čečensko-gruzijskog militanta Zelimhana Hangošvilija. Ruska istraživačka novinarka i aktivistica Marija Pevčih tvrdi da je osuđeni trebao biti zamijenjen za njezinog suradnika Alekseja Navaljnog.

"Početkom veljače Putinu je ponuđeno da zamijeni atentatora FSB-a Vadima Krasikova, koji je osuđen zbog ubojstva u Berlinu, za dva američka državljana i Alekseja Navaljnog. Večer 15. veljače dobila sam potvrdu da su pregovori u tijeku i da su ušli u završnu fazu. Dana 16. veljače Aleksej je ubijen", rekla je Marija Pevčih.

Pročitajte i ovo Kneginec prometna 8 Kneginec FOTO Teška prometna nesreća kod Varaždina: Uletio u dvorište kuće pa završio na krovu, ima ozlijeđenih

Ruska novinarka tvrdi da je u tim pregovorima sudjelovala njemačka država.

"Već su nam postavljali slična pitanja. U ovom trenutku mogu reći samo to da ne možemo komentirati", rekli su.

Dokazana istraživačka ekipa Navaljnog tvrdi da je od početka invazije na Ukrajinu radila na izvlačenju Navaljnog iz zatvora. Plan je bio pomagati u razotkrivanju što više ruskih špijuna u Europi i postići da budu zamijenjeni za Navaljnog. Ekipi se pridružio istaknuti bugarski istraživački novinar Hristo Grozev, specijaliziran za rad ruskih tajnih službi.

"On je tražio, otkrivao i identificirao gomilu tih špijuna".

Suradnici Navaljnog tvrde da su dvije godine radili na nečemu što je moglo biti riješeno u par mjeseci da je u zapadnim vladama postojala stvarna politička volja.

"Američki i njemački dužnosnici kimali su glavama s razumijevanjem, govorili kako je važno pomoći Navaljnome i drugim političkim zatvorenicima. Rukovali se s nama, obećavali i nisu učinili ništa".

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“

Konkretniji dokazi za ove tvrdnje zasad nisu predstavljeni. U intrige se uključila i ukrajinska tajna služba. Njezin šef tvrdi da je Navaljni umro od ugruška, baš kao što su ruske službe objavile iako nisu napravile ni potrebnu obdukciju.

"Reći ću vam ovako: informaciju nismo skinuli s interneta. Nažalost, bila je to prirodna smrt".

Mediji i analitičari pitaju se ima li ukrajinska tajna služba doista povjerljive posebne podatke, ili možda želi odvratiti medijsku pozornost od slučaja Navaljni i vratiti ju na Ukrajinu. Iako se oštro protivio invaziji na Ukrajinu, Navaljni je u toj zemlji ostao upamćen po ranijim dvosmislenim izjavama o ruskoj aneksiji ukrajinskog poluotoka Krima.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene