Čelnik armenske oporbe Nikol Pashinyan u utorak je pozvao svoje pobornike da pokrenu masovni građanski neposluh diljem zemlje nakon što ga je vladajuća stranka u parlamentu odbila podržati kao novog premijera.

Galerija


Nikol Pashinyan je pred desecima tisuća okupljenih na trgu u armenskoj prijestolnici poručio kako će od srijede ujutro njegovi pobornici započeti opći štrajk i blokirati ceste, želježničke stanice i zračne luke. Naglasio je da će prosvjedi biti mirni te je pozvao policiju da skloni svoje oružje i pridruži se pokretu.

Vezani članci Provjereno: Ratište u Nagorno Karabahu - 9 Potresna reportaža iz srca rata u Nagorno Karabahu: ''Bio sam u ratovima gdje se ratovalo puškama i topovima. Ovo nikada nisam vidio...'' Zoran Marinović Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja"

Armenski parlament je ranije u utorak glasao o imenovanju Pashinyana kao novog premijera koji je skupio 11 glasova premalo u tijelu sa 105 zastupnika.

Pashinyan je bio jedini kandidat za tu dužnost, a podršku je tražio pojedinačno, među zastupnicima više stranaka, nakon što su vladajući republikanci najavili da neće glasati za njega, što je on okarakterizirao kao "uvredu narodu".

Prošli premijer bilzak je Putinov saveznik

Prethodni armenski premijer Serzh Sargsyan podnio je ostavku 23. travnja, šest dana nakon svog imenovanja.

Sargsyan, bliski saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina, posljednjih deset godina obnašao je predsjedničku dužnost, a nakon što ga je parlament imenovao premijerom na ulice su izašli nezadovoljni građani tražeći njegovu ostavku, optužujući ga da novom dužnošću želi zadržati moć.

Neočekivano zbacivanje Sargsyana dramatičan je razvoj događaja u Armeniji, bivšoj sovjetskoj državi koja je i dalje bliska s Moskvom i koju od kraja devedesetih vodi sovjetski kadar ljudi. Ta je elita na raspravi u utorak u parlamentu pokazala da ne želi predati vlast.

Kriza u Armeniji, koja ima oko tri milijuna stanovnika i ruske vojne baze na svom teritoriju, s velikim se interesom prati u Moskvi. Tamošnji dužnosnici strahuju od ponavljanja ukrajinskog scenarija iz 2014. koji je rezultirao promjenom vodstva i odvlačenje Kijeva iz ruske sfere utjecaja.

Pashinyan ističe kako će zadržati dobre odnose Armenije i Moskve, naglasivši kako se želi boriti protiv korupcije. (Hina)