Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak na parlamenta

Neviđena politička kriza: Armenska oporba prosvjeduje uoči izbora premijera

Nikola Pashinian u gomili prosvjednika (Foto: AFP)
Nikola Pashinian u gomili prosvjednika (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Nikola Pashinian u gomili prosvjednika (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Pristaše armenskog oporbenog čelnika Nikola Pashiniana izašli su u nedjelju na ulice Erevana nadajući se da će demonstracijom sile nagnati parlament da ga u utorak izabere za predsjednika vlade.

Prosvjednici omotani armenskim zastavama zaustavili su promet na raskrižjima, pjevali, izvikivali slogane i svirali, želeći tako pružiti potporu 42-godišnjem vođi protuvladinih prosvjeda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

"Nastavit ćemo prosvjede sve dok kandidat naroda ne dođe na vlast", obećao je Vartan Madatian, 34-godišnji računovođa. "Nadam se da će republikanci biti dovoljno razumni i glasati za Nikola" Pashiniana, rekao je.

Armenija, bivša sovjetska republika na Kavkazu, od 13. travnja je u neviđenoj političkoj krizi: u prosvjedima je 23. travnja ostavku podnio Serge Sargsyan koji je šest dana ranije u parlamentu izabran za premijera pošto je deset godina obnašao predsjedničku dužnost.

Armenski parlament treba na izvanrednoj sjednici u utorak izabrati njegova nasljednika koji će voditi vladu.

Zastupnik Nikol Pashinian, vođa prosvjednog pokreta, bivši novinar i dugogodišnji oporbenjak, trenutačno je jedini kandidat za premijersku dužnost.

Stranka Napredna Armenija koja u parlamentu ima 31 mjesto, u subotu je nakon višednevnih pregovora objavila da će ga poduprijeti, kao i Armenski revolucionarni savez koji ih ima sedam.

Pashinian koji može računati i na potporu svoje stranke Jelk (sedam mjesta), mora dobiti 53 glasa da bi bio izabran.

Trebat će mu, dakle, nekoliko ruku iz Republikanske stranke koja s 58 mjesta ima apsolutnu većinu u parlamentu. Ta stranka, koja je na vlasti, objavila je da neće imati kandidata i da će odluku donijeti kad vidi imena svih kandidata.

Kako bi utjecao na izbor, Pashinian je pozvao pristaše da u nedjelju organiziraju velik prosvjedni skup.

"Naši veličanstveni skupovi diljem zemlje snažno su djelovali na situaciju", poručio je pristašama u videosnimci. "Sve će biti dobro. Moramo nastaviti do pobjede".

Ova kriza destabilizira Armeniju, malenu zemlju na južnom Kavkazu, već oslabljenu zbog višedesetljetnog teritorijalnog spora sa susjednim Azerbajdžanom.

Prosvjednici zamjeraju Sargsyanu, 63-godišnjem bivšem vojnom dužnosniku, da nije uspio smanjiti siromaštvo i korupciju tijekom deset godina na vlasti te da je oligarsima prepustio kontrolu nad gospodarstvom Armenije, zemlje s 2,9 milijuna stanovnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene