Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon Rumsfelda odlazi i Bolton?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik pri UN-u, John Bolton, mogao bi postati sljedeća žrtva demokratske pobjede na izborima za Kongres, nakon što je posao već izgubio ministar obrane Donald Rumsfeld.

Naime, republikanski član senatskog odbora za vanjsku politiku, Lincoln Chafee, najavio je da će glasovati protiv Boltonova imenovanja koje je Bijela kuća sinoć ponovno stavila u proceduru, piše jutarnji list. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

- Američki narod izjasnio se protiv predsjednikovih planova na nizu područja, a jedno od njih je vanjska politika. U ovoj kasnoj fazi svog mandata ne želim odobriti nešto protiv čega je glasovao američki narod, rekao je Chafee, senator s Rhode Islanda, koji je poražen na ovotjednim izborima.

U senatskom je odboru odnos republikanaca deset naprema osam, a ako Chafee bude glasovao s demokratima, Bolton neće dobiti većinu koja omogućava nastavak procesa potvrde imenovanja. Demokrati su uz to najavili kako će, ako republikanci pokušaju staviti Boltonovo imenovanje na dnevni red, toliko razvući raspravu da do glasovanja uopće neće doći.

Predsjednik Bush je, nakon što su demokrati više puta blokirali njegovu nominaciju, Boltona privremeno imenovao na veleposlaničko mjesto u kolovozu 2005., dok je Kongres bio na odmoru, i njegov mandat prestaje kada Kongres bude raspušten. Budući da ga ne može ponovno direktno imenovati na istu poziciju, Bush Boltonovo imenovanje pokušava kroz redovnu proceduru progurati prije kraja ove godine, odnosno prije nego što novi saziv Kongresa s demokratskom većinom 3. siječnja počne s radom.

Uz to, želi progurati i zakon kojim bi se retroaktivno odobrio program prisluškivanja unutar SAD-a koji je vodila Nacionalna sigurnosna agencija.

- Bolton je bio iznimno djelotvoran i sada nije vrijeme da ostanete bez svog ambasadora pri UN-u, rekao je glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack.

Američka se administracija trenutačno snažno oslanja na UN u krizama oko iranskog i sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene