Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opsjedaju okolicu Niša

Najezda muha 'mutanata' u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U selu Crvena Reka pored Niša u Srbiji, pojavila se najezda muha krvopija, koje lokalnom stanovništvu stvaraju izrazito velike probleme.

Niški zavod za hitnu medicinu dnevno zbrinjava po nekoliko pacijenata iz navedenog sela, koji dolaze s jakim crvenilom na mjestu ugriza, ili velikim gnojnim ranama. Liječnici savjetuju mještanima da nakon ugriza piju antibiotike te da nikako ne diraju ranu oko ugriza, da ne izazovu jaku infekciju. No antibiotici ne pomažu, pa su mještani olakšanje osjetili tek nakon primanja jakih injekcija, a muhe koje ih muče već su prozvali mutantima, piše Press.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Koja bolest ima kojim miris? Senzacija u medicini: Kako 'miriši' koja bolest? Slika nije dostupna Nakon velikog broja mušica 'Balkanu prijeti najezda komaraca'

'Mušice koje su manje od bilo kojeg drugog insekta, izgrizle su me prije nekoliko dana, dok sam sjedila ispred kuće i sa susjedima razgovarala i pila kavu. Ništa čudno nisam odmah primijetila, otišla sam spavati, a kada sam se ujutro probudila, nisam mogla ustati iz kreveta od bolova. Noga mi je bila strahovito natečena. Četiri dana nisam mogla maknuti iz kreveta. Petog dana susjedi su došli i sa suprugom me odvezli kod liječnika u ambulantu u Crvenoj Reci', ispričala je svoje muke umirovljenica Magdalena Nikolić. Dodaje kako joj je bilo lakše tek nakon koktela injekcija i antibiotika.

'Ni najstariji mještani ne pamte ovakvu najezdu muha za koje nitko do sada nije znao da postoje. One su male i kao da se zalijepe za tebe, a kada ih rukom makneš, na mestu gde te ujedu ostaje samo krv. Svaki treći mještanin Crvene Reke je izgrižen', ističe Magdalenin suprug Božidar.

'Već dva mjeseca ljudi nam svakodnevno dolaze sa oteklinama, ali i gnojnim zapaljenjima od ugriza insekata i već nam je postalo normalno da se susrećemo sa tim slučajevima. U pitanju su lokalne alergijske upale koje, ovisno od stupnja imuniteta osobe, mogu prerasti i u ozbiljne otekline koje se mogu raširiti po cijelom tijelu', rekao je za Press dr. Zoran Milanović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene