Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantan porast slučajeva

Na otoku se širi smrtonosna mačja korona: Zanimljivo je kako će ih liječiti

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Na Cipru se širi smrtonosna mačja korona, a liječit će je tabletama protiv COVID-a.

Veterinarske službe na Cipru primile su prvu seriju tableta protiv COVID-a iz zaliha koje su izvorno bile namijenjene ljudima, s ciljem zaustavljanja širenja virulentnog soja koronavirusa koji je ubio tisuće mačaka.

Ministarstvo zdravstva počelo je s liječenjem 8. kolovoza, na Međunarodni dan mačaka. "Uzeli smo zalihe od 500 kutija lijekova. Ovo je prva serija od 2000 paketa koji će biti dostupni. Svaka sadrži 40 kapsula. Govorimo o ukupno 80.000 anti-COVID pilula", rekao je vladin direktor veterinarskih službi Christodoulos Pipis za Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stanje na cestama Prometna nesreća na A1, vozi se usporeno

Distribucija lijekova uslijedila je nakon alarmantnog porasta slučajeva mačjeg infektivnog peritonitisa (FIP) uzrokovanog mačjim koronavirusom, koji je, ako se ne liječi, gotovo uvijek smrtonosan.

Virus je prvi put primijećen tijekom siječnja u Nikoziji. U roku od tri do četiri mjeseca proširio se po cijeloj zemlji. Iako mutirani mačji virus nije povezan s ljudskim koronavirusom i ljudi se njime ne mogu zaraziti, aktivni sastojak tableta protiv COVID-a - molnupiravir, pokazao se korisnim za mačke s dijagnosticiranim FIP-om.

Pročitajte i ovo Prizori požara Stravični prizori FOTO/VIDEO Pogledajte snimke iz zraka opustošenih Havaja: "Najgora katastrofa koju sam ikada vidio. Ovo je kao apokalipsa"

Mačji koronavirus prvi je put zabilježen 1960-ih. Epidemije FIP-a ranije su se javljale u Velikoj Britaniji, SAD-u, Tajvanu i Grčkoj. Otočno društvo za zaštitu i dobrobit mačaka nedavno je iznijelo dramatičnu tvrdnju da je oko 300.000 mačaka nestalo zbog velike stope prijenosa FIP-a od siječnja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene