Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Rusko-američki odnosi

Na kocki je nuklearni sporazum: NATO-ovi ministri raspravljat će o gorućim pitanjima nuklearnog naoružanja i situaciji u Ukrajini

Jen Stoltenberg (Foto: AFP)
Jen Stoltenberg (Foto: AFP) Foto: AFP
Ministri vanjskih poslova NATO saveza u utorak će, u trenutku dok rastu napetosti između Moskve i Zapada, raspravljati o budućnosti sporazuma o nuklearnom naoružanju starog tri desetljeća za koji je Rusija optužena da ga krši.

Na kocki je sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987. godine, a koji zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5500 kilometara. Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Pročitajte i ovo Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..." Ruska podmornica Potrebno pronaći alternativu Bivši glavni zapovjednik NATO-a upozorava: "Imamo Ahilovu petu i Rusija to zna!"

U ožujku Rusija je predstavila nove krstareće rakete Novator 9M729, poznatije kao SSC-8, a koje imaju domet manji od 500 kilometara, ali su mobilne.

Sjedinjene Države prozvale su Ruse zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz sporazuma, dok Moskva niječe sve optužbe.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je osudio poteze Rusije, uz izjavu da trenutno stanje "nije održivo".

Ako se Rusija ne ''popravi'', NATO će primjereno odgovoriti, dodao je Stoltenberg, uz dodatak da Savez "neće ponoviti" poteze Moskve.

Također, nakon nedavnih napetosti u Crnom moru, 29 ministara razgovarat će i o odnosu Rusije i NATO partnera Ukrajine.

Krajem studenog Rusija je zaplijenila tri ukrajinska vojna broda nedaleko od ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Ukrajina je odgovorila proglašavanjem 30-dnevnog izvanrednog stanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je ponovio optužbe da je incident "provokacija koju je organiziralo sadašnje (ukrajinsko) vodstvo".

NATO savez ne priznaje rusku aneksiju Krima. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene