Jen Stoltenberg (Foto: AFP)
Jen Stoltenberg (Foto: AFP)

Ministri vanjskih poslova NATO saveza u utorak će, u trenutku dok rastu napetosti između Moskve i Zapada, raspravljati o budućnosti sporazuma o nuklearnom naoružanju starog tri desetljeća za koji je Rusija optužena da ga krši.


Na kocki je sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987. godine, a koji zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5500 kilometara. Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: AFP) Rusi osudili povlačenje SAD-a iz nuklarnog sporazuma i uputili ozbiljno upozorenje Vladimir Putin u Parizu (Foto: AFP) Dijalog ili osveta? Putin poručio što želi od Trumpa vezano za nuklearni sporazum

U ožujku Rusija je predstavila nove krstareće rakete Novator 9M729, poznatije kao SSC-8, a koje imaju domet manji od 500 kilometara, ali su mobilne.

Sjedinjene Države prozvale su Ruse zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz sporazuma, dok Moskva niječe sve optužbe.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je osudio poteze Rusije, uz izjavu da trenutno stanje "nije održivo".

Ako se Rusija ne ''popravi'', NATO će primjereno odgovoriti, dodao je Stoltenberg, uz dodatak da Savez "neće ponoviti" poteze Moskve.

Također, nakon nedavnih napetosti u Crnom moru, 29 ministara razgovarat će i o odnosu Rusije i NATO partnera Ukrajine.

Krajem studenog Rusija je zaplijenila tri ukrajinska vojna broda nedaleko od ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Ukrajina je odgovorila proglašavanjem 30-dnevnog izvanrednog stanja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je ponovio optužbe da je incident "provokacija koju je organiziralo sadašnje (ukrajinsko) vodstvo".

NATO savez ne priznaje rusku aneksiju Krima. (Hina)