Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatočio 17 ljudi

Napadač iz Sydneya bio je poznat kao sigurnosna prijetnja: 'Mučili su me zbog političkih uvjerenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australske vlasti suočene su s pitanjem zašto je osoba protiv koje su podnesene ozbiljne optužbe puštena na slobodu uz jamčevinu.

Napadač koji je 16 sati držao taoce u kafiću u Sydneyu tvrdio je da su ga, dok se nalazio u pritvoru, 'mučili' zbog njegovih političkih uvjerenja, piše Independent.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Šestero mrtvih FOTO Ovo je napadač iz Sydneyja: Uletio u šoping-centar s nožem u rukama i onda je nastao kaos, policija mu presudila Slika nije dostupna Je li se drama mogla izbjeći? NOVI DETALJI O OTMIČARU - Usamljeni vuk ili neuravnotežena osoba

Man Haron Monis bio je na slobodi uz jamčevinu kada je u ponedjeljak ujutro zarobio 17 ljudi u kafiću. On i dvoje taoca poginulo je kada je policija upala u ugostiteljski objekt.

Samoprozvani svećenik i iscjelitelj koji je 1996. godine zatražio azil u Australiji bio je poznat zbog slanja uvredljivih pisama obiteljima australskih vojnika ubijenih u Afganistanu.

Talačku krizu pratili i Hrvati u Sydneyu: 'Nisam se osjećala sigurno'

Tvrdio je, kako je već spomenuto, da su ga u zatvoru mučili zbog političkih uvjerenja, a on se samo, govorio je, borio za islam i mir.

U prosincu prošle godine optužen je da je bio sudionik u ubojstvu njegove bivše supruge, ali pušten je uz jamčevinu. Cijelo to vrijeme tvrdio je da je pod stalnim napadom australske vlade, te da su optužbe protiv njega, uključujući i one za seksualno zlostavljanje, podignute iz političkih razloga.

Na ulazu u kafić sudario se s otmičarem: 'Hoćeš da i tebe ubijem?'

Njegov bivši odvjetnik Manny Conditsis rekao je kako je Manis odlučno negirao uključenost u ubojstvo svoje bivše supruge. Vjerovao je da je žrtva zbog svog lobiranja protiv vlade.

Australski premijer Tony Abbott proučio je pak kako se radi o bolesnom pojedincu. Australske vlasti suočene su s pitanjem zašto su mu dopustile izlazak iz zatvora unatoč ozbiljnosti optužbi protiv njega.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene