Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret i s gospodarstvenicima

Milanović poručio kanadskim Hrvatima: "Moramo napraviti zemlju u koju ćete se vratiti"

Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić Zoran Milanović u Kanadi Zoran Milanović u Kanadi Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović u Kanadi - 1 Zoran Milanović u Kanadi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović u Kanadi - 2 Zoran Milanović u Kanadi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zoran Milanović u Kanadi - 3 Galerija 1/6 >>
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u subotu na susretu s kanadskim Hrvatima u Burlingtonu da je zadatak od Hrvatske napraviti razvijeniju, bogatiju i nekorumpiranu državu u koju će se vratiti oni, njihova djeca ili unuci.

"Drago mi je vidjeti da ste uspješni i da ste ovdje sagradili novi dom. Ali iskreno priželjkujem da se vaša djeca ili unuci, a možda i neki od vas, vrate u Hrvatsku. Hrvatska država je, uz sve svoje probleme, danas najsređenija otkad je ima. Unatoč i usprkos svim razmiricama i svađama, zemlja se posložila, ušli smo u EU i nakon deset godina članstvo poprima zdrave konture. Da može bolje, može, može puno bolje. E to je naš zadatak: da od Hrvatske napravimo razvijeniju i bogatiju državu koja će biti nekorumpirana i stroga u poštivanju pravila. A vi ćete najbolje znati gdje vam je mjesto. Hrvatska je uvijek otvorena za vas. Ako ćete ostati ovdje, sretno vam, a ako ćete doći u Hrvatsku, mi ćemo vam se radovati”, poručio je predsjednik Zoran Milanović Hrvatima u Kanadi s kojima se u subotu družio u Burlingtonu, na svečanom prijamu koji su organizirali Veleposlanstvo RH i Generalni konzulat RH u Mississaugi povodom njegova radnog posjeta Kanadi.

Pred oko 200 kanadskih Hrvata iz provincije Ontario, u kojoj živi najveći broj hrvatskih iseljenika, predsjednik Milanović rekao je kako je lijepo doći u zemlju koja je hrvatskim ljudima pružila utočište onda kada su krenuli u potragu za boljim životom.

Pročitajte i ovo Prizori s mjesta nesreće Uzrok nesreće nepoznat VIDEO Četrnaest mrtvih u padu aviona: Putovali su u Amazoniju radi sportskog ribolova

"Danas su mnogi od njih uspješni i imaju svoj život u Kanadi, ali svjesni da su Hrvati i da imaju čvrstu i neraskidivu vezu s hrvatskom poviješću, običajima i kulturom", navodi se u priopćenju.

Dio tih običaja koje su zadržali i u Kanadi na prijamu su i predsjedniku pokazali članovi klape iz Toronta.

Da među kanadskim Hrvatima ima puno u poslu uspješnih ljudi, predsjednik Milanović uvjerio se na radnom sastanku s kanadskim gospodarstvenicima hrvatskog porijekla, dodaje se u priopćenju.

Sastanak s gospodarstvenicima

Predsjednik je ranije tijekom dana sudjelovao na sastanku što ga je organizirala Kanadsko-hrvatska gospodarska komora, a na kojemu je bilo 20-ak poslovnih ljudi iz hrvatske zajednice u Kanadi. Oni su informirali predsjednika o iskustvima investitora koji već posluju u Hrvatskoj, o namjerama ulaganja, ali i o preprekama s kojima se ulagači suočavaju te prijedlozima kako te prepreke ukloniti i iskoristiti interes kanadskih investitora.

Pročitajte i ovo HGSS - 2 HGSS u akciji Na planinu u japankama: Spašavanje života - što je i za koga besplatno, a što nije?

Predstavljajući Kanadsko-hrvatsku gospodarsku komoru, jednu od aktivnijih i utjecajnijih hrvatskih udruženja u Kanadi, koje okuplja kanadske poslovne ljude hrvatskog podrijetla te njihove tvrtke i organizacije, gospodarstvenici su istaknuli svoja nastojanja u zbližavanju kanadskih i hrvatskih poslovnih subjekta te razvijanju i produbljivanju gospodarskih, trgovinskih, političkih i kulturnih veza između dviju država.

Pročitajte i ovo Trgovina - 4 Nelogičnosti Mali trgovci ljuti su na Vladu: ''Nestašice u pojedinim trgovinama mogle bi biti neizbježne''

Pored svakodnevnog poslovanja u smislu pružanja potpore u poslovanju i trgovini između Kanade i Hrvatske, Komora je značajan promotor hrvatskog identiteta u Kanadi, rekli su predsjedniku.

"Kanada ima jednu od najvećih i najuspješnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske, a Kanadsko-hrvatska gospodarska komora okuplja poduzeća, stručnjake i organizacije sa strateškim odnosima - bilo to gospodarskim, komercijalnim, političkim ili kulturnim - u Kanadi i Hrvatskoj koji mogu mnogo ponuditi Lijepoj Našoj. Upoznali smo Predsjednika s nekoliko njih i s nekim ulagačima hrvatskih korijena koji posluju ili žele poslovati u Hrvatskoj, upoznali smo ga i s njihovim iskustvima. Pitanja koja se ponavljaju već dugi niz godina su: kako se može iskoristiti puni potencijal hrvatskog iseljeništva kao što je to na primjer učinila jedna Irska i kada će se primijeniti model useljavanje s posebnim fokusom na mlađi, školovani hrvatski naraštaj diljem svijeta. Predsjednik je prihvatio da će razmotriti neka pitanja postavljena tijekom susreta", rekao je Ivan Grbešić, član upravnog odbora KHGK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene