Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nelogičnosti

Mali trgovci ljuti su na Vladu: ''Nestašice u pojedinim trgovinama mogle bi biti neizbježne''

Aktualno Galerija Trgovina - 3 Trgovina - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 4 Trgovina - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 2 Trgovina - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 1 Trgovina - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Melita Husnik, vlasnica male trgovine Galerija 1/5 >>
Mali trgovci nezadovoljni su onime što je Vlada dogvorila s velikim trgovačkim lancima i upozoravaju na moguće nestašice u pojedinim trgovinama. Više detalja donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Hrvatske potrošače dočekat će u trgovinama u ponedjeljak niže, regulirane cijene 30 osnovnih namirnica. Dok oni očekivano pozdravljaju antiinflacijske mjere koje je Vlada dogovorila s velikim trgovačkim lancima, nezadovoljni su mali trgovci. Poručuju kako će biti ostavljeni na milost i nemilost dobavljača.

Ako se pita Melitu Husnik, vlasnicu male zagrebačke kvartovske trgovine, ove godine poslije oluje dolazi još jedna oluja. Prvo joj je neradna nedjelja odnijela znatan dio prometa, a sad stiže i Vladina odluka da se utrostruči košarica artikala sa zamrznutim cijenama.

"Tu ima previše nelogičnosti, previše toga nije objašnjeno, Vlada donosi zakon, a da nas ništa ne pita", istaknula je Husnik. Da ih je pitala, čula bi da su mali trgovci, uz zamrznute maloprodajne cijene ostavljeni na milost i nemilost dobavljača.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić Izbori su sve bliže Sandra Benčić za Dnevnik Nove TV objasnila zašto želi biti premijerka: ''Glavni motiv je da provedemo svoju viziju''

"Zna se koja je najveća veleprodaja za male trgovce, oni u principu stave istu tu cijenu. Znači, mi tu nemamo nikakvog lufta. Evo, ja sam na primjer dan ranije kupila jedan artikl. S njime sam ušla u minus. Što je zakonom nedopušteno", upozorila je.

Da to nije izdvojen slučaj, potvrđuju i u najbrojnijoj domaćoj udruzi malih trgovaca. "Imamo već sedam, osam dobavljača koji su najavili podizanje cijena od 1. listopada. Mislim da bi trebalo sjesti s dobavljačima, ograničiti njima cijene, jer mi smo ti zadnji u lancu", objasnio je Oliver Vuletić, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske.

Ako se to ne dogodi, upozorava Vuletić, nestašice u pojedinim trgovinama bit će neizbježne, kao što je jesenas slučaj bio sa šećerom. Iz Vlade takve tvrdnje odbacuju. Kažu da u novom paketu mjera postoje mjere koje pomažu i malim trgovcima.

Pročitajte i ovo Nesreća u Italiji Ozlijeđeni brat i roditelji VIDEO/FOTO Dramatične scene u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov i ubio djevojčicu (5)

Ipak, i uz povoljniju struju od ponedjeljka će male trgovine svojim cijenama još teže konkurirati velikima. "Kod nas se ne rade mjesečne kupovine, za to se ide u velike centre. Meni je to jasno, logično je zbog cijene, zbog širine asortimana i tako dalje. Ali treba i nama ostaviti nekakav prostor za život", istaknula je Husnik.

Vladine mjere građanima će kratkotrajno donijeti niže cijene, ali dovedu li i do daljnjeg okrupnjavanja tržišta pod kapom velikih igrača, dugoročni efekt mogao bi biti potpuno suprotan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene