Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Izvještaj švedskog instituta

Europa se masovno naoružava: Objavljeno tko su najveći izvoznici oružja

Tenk Abrams
Tenk Abrams Foto: Afp
Europske države u posljednje su četiri godine uvelike povećale uvoz oružja, a snažno je porastao i udio SAD-a u globalnom izvozu. Glavni je razlog za naoružavanje Europe ruska agresija na Ukraniju.

Novi izvještaj švedskog instituta za istraživanje mira SIPRI pokazao je da je Europa zbog rata u Ukrajini znatno povećala uvoz oružja.

Europske su države u posljednje četiri godine (2018.-2022.) nabavile 47 posto više oružja iz uvoza nego u četiri godine prije toga (2013.-2017.). Europske članice NATO-a povećale su uvoz naoružanja za čak 65 posto.

"Transferi oružja u europske države znatno su povećani", za Deutsche Welle rekao je Pieter Wezeman iz SIPRI-ja te dodao: "Uloga Sjedinjenih Država kao globalnog isporučitelja oružja također se znatno povećala."

Pročitajte i ovo Ispraćaj Dmitra Kotsiubailoa Imao je 27 godina Tisuće Ukrajinaca oprostilo se od jednog od najpoznatijih zapovjednika: Prvi je titulu heroja dobio za života

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnik Oleksandr Video koji je užasnuo svijet Majka smaknutog ukrajinskog junaka: "Saša! To je naš Saša! Vrištali smo zbog snimke"

Iako su na drugim kontinentima zabilježeni padovi, zbog naoružanja Europe izdaci za oružje globalno su se povećali za pet posto. Izvještaj obuhvaća samo izvezeno oružje. Drugim riječima, ne uključuje, na primjer, kada američka vojska od domaćeg proizvođača kupi oružje.

Ukrajina na trećem mjestu po nabavi oružja

Glavni je razlog za rast kupnje stranog oružje rat u Ukrajini, što je tu zemlju u prošloj godini dovelo na treće mjesto u svijetu po nabavi oružja. SIPRI u izvještaju analizira sve "transfere naoružanja", pod čime podrazumijeva i kupovinu i besplatnu vojnu pomoć koja se stavlja na raspolaganje Kijevu.

Pročitajte i ovo Anica Djamić, veleposlanica u Ukrajini Za Dnevnik Nove TV Hrvatska veleposlanica iz Kijeva o strašnim napadima: "Dogodilo se ono što su mnogi očekivali"

Institut potom procjenjuje vrijednost tog naoružanja. Zbog toga ispada da je SAD prošle godine, unatoč velikoj vojnoj pomoći Ukrajini, veću vrijednost oružja izvezao u Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar i Japan. Te su zemlje, naime, kupile najmodernije američke skupe sustave, a u Ukrajinu mahom ide polovno oružje iz američkog arsenala, čija je vrijednost manja.

Redoslijed pet najvećih izvoznika oružja nije se mijenjao: nakon SAD-a slijede Rusija, Francuska, Kina i Njemačka.

Međutim, Amerikanci su u četverogodišnjem razdoblju povećali izvoz za dodatnih 14 posto i sada na njih otpada čitavih 40 posto globalnog izvoza oružja. Francuska je povećala svoju prodaju za čak 44 posto i učvrstila se na trećem mjestu.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Gost Dnevnika Nove TV Vojni analitičar o krvavoj bitki za Bahmut: "Ukrajinci su Crvenu armiju natjerali da iskrvari, igra se igra koja je u vojsci poznata"

Kako kažu u SIPRI-ju, takve velike promjene nisu neobične kod naoružanja jer su za rast izvoza često dovoljne jedna ili dvije velike i skupe narudžbe. Ali, kako objašnjava Wezeman, za rast francuske industrije postoje i strukturni razlozi.

"Francuska jako potiče svoju namjensku industriju i time u posljednjem desetljeću postiže velike uspjehe", ustvrdio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene