Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznati sovjetski model

Potez očajnika? Putin iz muzeja izvlači tenkove i šalje ih na front

T-64 u Ukrajini
T-64 u Ukrajini Foto: Afp
Rusija je počela izvlačiti muzejske primjere tenkova, modernizirati ih i slati na bojišnicu u Ukrajini. Putinov propagandist tvrdi da su dobri kao novi.

Stare sovjetske tenkove T-62 možete pronaći izložene diljem svijeta, ali Ukrajinci ih sve češće hvataju na bojnom polju. Ovo je pokazatelj koliko duboko Rusija mora kopati po rezervama starih vozila, a sada se pojavio video iz kojeg doznajemo da ih Vladimir Putin počinje povlačiti čak i iz muzeja.

Mnoge države, poput Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, koriste samo jednu vrstu tenka, što uvelike pojednostavljuje logistiku, održavanje i obuku. Rusija ima raznorodnu flotu tenkova, a u njoj postoji čak i nekoliko starih T-64.

Pročitajte i ovo Tvrtka Inflatech proizvodi mamce za zavaravanje u ratu u Ukrajini - 3 Troše municiju, a ono... FOTO/VIDEO Rusi tvrde da u Ukrajini masovno uništavaju naoružanje sa Zapada. Evo zašto je priča možda doslovno prenapuhana

Rusija je zaustavila njihovu proizvodnju prije 12 godina, ali ih još uvijek ima čak 2500 na tržištu i u muzejima. Iz Rusije su se proširile snimke zastarjelih tenkova iz sovjetske ere kako se moderniziraju u tvornici koja radi danonoćno u Čiti u Sibiru. Neki od tenkova koji se obnavljaju u 103. tvornici mogli bi biti stari 60 godina, iz vremena kada su SSSR-om vladali Nikita Hruščov i Leonid Brežnjev.

General-pukovnik Andrej Gurulev, Putinov propagandist i zastupnik, pokazao je kako izgledaju stari tenkovi nakon modernizacije, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Tenk Leopard Ukrajina "zadovoljna" Njemačka će u Ukrajinu poslati pola tenkovske bojne: "Države moraju isporučiti koliko god je moguće"

"Tenkovi, stari više od 50 godina, pretvaraju se u moderne, normalne strojeve sposobne izvršavati zadatke i odgovoriti na trenutačne izazove na prvoj liniji. Pogledajte gotove proizvode. Tenkovski bataljun već je otpremljen na front", rekao je tijekom posjeta tvornici koja se nalazi u šest vremenskih zona istočno od Moskve.

Tenkovi imaju nove motore, komunikacijske sustave, upravljačke sustave, termovizijske kamere, dinamičku aktivnu zaštitu. Zbog toga nisu ništa gori od modernih, poručio je Gurlev.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene