Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Vojni analitičar o krvavoj bitki za Bahmut: "Ukrajinci su Crvenu armiju natjerali da iskrvari, igra se igra koja je u vojsci poznata"

Borba za ukrajinski grad Bahmut ulazi u odlučujuću fazu, a i Ukrajina i Rusija pokušavaju opravdati svoje nevjerojatne gubitke u jednoj od najkrvavijih bitki. Tu je bitku za Dnevnik Nove TV komentirao vojni analitičar Ivica Mandić.

Vojni analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV komentirao je bitku za Bahmut, ukrajinski grad za koji se već mjesecima vode krvave borbe.

"Ukrajinci savršeno dobro znaju što im je potrebno za protuofenzivu i komunicirali su to sa svijetom. Ono što se novo uvodi jesu bombe velikog dometa s izravnim pogotkom navođene GPS-om. One su prije dva tjedna došle u Ukrajinu. Što im još treba? Radi se o tome da su natjerali Ruse da malo ranije krenu u operaciju i u ovim trenucima, posebno posljednjih 15 dana, u Bahmutu su elitne postrojbe, i Wagnera, i Crvene armije", rekao je Mandić.

"Zasad smo od Velike Britanije i SAD-a saznali da je odnos poginulih u Bahmutu sedam naprema jedan u korist Ukrajine. To znači da su Crvenu armiju natjerali da iskrvari i igra se igra koja je u vojsci poznata: dat ću vam prostor za vrijeme. Kupuju vrijeme da bi bili spremni za protuofenzive. To nikako ne znači da će te operacije biti u Bahmutu", dodao je.

Pročitajte i ovo Bitka za Bahmut - 8 Opkoljeni grad Šef Wagnera tvrdi da su osvojili istočni Bahmut, oglasio se Zelenski: "Pad grada znači otvoreni put Rusiji kroz istok Ukrajine"

Mandić je također komentirao koliko Rusija može izdržati velike gubitke.

"U ovakvom tempu gubitka ljudi jako je teško izdržati. Ne radi se samo o stanovništvu. Vi morate stvoriti operativnu vojsku u trenutku kad vam se puca iznad glave, što je dug period. Rusija ima sve manje operativnih vojnika koji su obučeni i spremni da vode rat", rekao je.

"Što se tiče planiranja, upravljanja i vođenja vojske, Ukrajinci su rusku vojsku smjestili u dječačku klupu. To je iznenađenje samo onima koji ovo nisu pratili", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Ruski ministrar obrane Sergej Šojgu Stanje u Bahmutu Ruski ministar obrane o osvajanju Bahmuta: "To će nam omogućiti nove operacije"

Vojni je analitičar u Dnevniku Nove TV komentirao i situaciji u Gruziji, gdje su zbog novog zakona izbili prosvjedi.

"Ono što nije uspjelo u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sada uspijeva u Gruziji – to je da se ljude proglasi stranim agentima. To je prepisivanje onoga što je Rusija već napravila. To nije ništa novo. Bez obzira na javno izrečenu volju da se ide prema Europskoj uniji, njihovi su vrhovnici poslušnici Moskve", zaključio je Mandić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene