Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bomba francuskog predsjednika

Jednim SMS-om Macron je možda uništio sporazum koji je nastajao dva desetljeća

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron Foto: Afp
Francuski predsjednik bori se s obuzdavanjem ustanka poljoprivrednika i želi zaštititi poljoprivredu svoje zemlje od priljeva brazilske i argentinske govedine. Predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen poslao je poruku zabrinutosti uoči summita EU-a.

Jednim privatnim SMS-om predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen Emmanuel Macron pokušao je pokvariti trgovinski sporazum s grupom latinoameričkih zemalja Mercosur koji je nastajao dva desetljeća.

Predloženi sporazum, kojim bi se stvorilo područje slobodne trgovine koje obuhvaća gotovo 800 milijuna ljudi, postao je previše za francuskog predsjednika, koji se bori s obuzdavanjem ustanka poljoprivrednika koji su već bijesni zbog pada prihoda.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 6 američki izbori Širi razdor i mržnju, ali smiješi mu se još jedan mandat: Treba li se svijet bojati Trumpa i koji će mu biti prvi potezi?

Macron, koji se najoštrije protivi Mercosur paktu, želi zaštititi francusku poljoprivredu od priljeva brazilske i argentinske govedine. Iznio joj je svoju zabrinutost u tekstualnoj poruci prošlog tjedna, a njegovi saveznici vjeruju da je ona signalizirala svoj pristanak, tvrde osobe upoznate s temom, javlja Politico.

"Potrebna nam je jasnoća u vezi s Mercosurom, tražimo da se sporazum ne potpiše u sadašnjem obliku", rekao je Macron u utorak tijekom posjeta Švedskoj, stavljajući tako svoj zahtjev u zapisnik.

Macron će to pitanje pokrenuti izravno s Von der Leyen kada se ovog tjedna sastanu u Bruxellesu na summitu čelnika Europske unije. Njegov je adut nesigurna budućnost Von der Leyen.

Pročitajte i ovo Hamas i Gaza - 3 Oglasio se i Biden Hamas spreman na primirje, ali Izrael baš i nije: Najavljuju nastavak borbi do "potpunog uništenja terorističke skupine"

Dok razmišlja o kandidaturi za vođenje Komisije za drugi petogodišnji mandat, njemačka političarka ne može si priuštiti otuđivanje jednog od najmoćnijih čelnika bloka, kaže nekoliko dužnosnika koji su tražili da ostanu anonimni kako bi govorili iskreno.

"Ursula von der Leyen zna da joj treba potpora predsjednika Macrona u perspektivi mogućega drugog mandata", rekao je jedan francuski europarlamentarac iz Macronova tabora.

Zemlje Južne Amerike imaju sličan stav. Njoj "trebaju Francuzi za reizbor", rekao je diplomat iz Mercosura i dodao da su prosvjedi poljoprivrednika koji su u tijeku stavili velik pritisak na Komisiju.

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša

"Nema stajanja"

Unatoč Macronovim primjedbama dužnosnici EU-a i diplomati Mercosura odbacili su sugestije iz Francuske da su pregovori stavljeni na čekanje. Glavni pregovarači sastali su se prošli tjedan u Brazilu, a trebali bi se ponovno sastati na videokonferenciji u narednim tjednima, rekli su diplomati Mercosura.

"Nema stajanja. Sigurno nećemo odjednom poderati papire, otići kući i leći u ležaljku", rekao je Michael Hager, šef kabineta povjerenika EU-a za trgovinu Valdisa Dombrovskisa, na događaju u utorak u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Sukob u Crvenom moru sukobi u Crvenom moru Europska unija pokreće vojnu misiju Zaštitnik

Glasnogovornik Komisije Olof Gill potvrdio je da je došlo do razmjene između Macrona i Von der Leyen, ali nije rekao je li ona naredila da se trgovinski pregovori stave na čekanje, već je umjesto toga napomenuo da pitanje ostaje neriješeno.

Vrlo osjetljiva interakcija između francuskog predsjednika i čelnice Europske komisije javlja se u ranjivom političkom trenutku za čelnike EU-a.

Diljem kontinenta posljednjih tjedana proširio se prosvjed poljoprivrednika koji su doveli do prometnih zastoja u dijelovima Njemačke, Poljske, Belgije i Francuske.

Pojedinosti njihovih pritužbi razlikuju se od zemlje do zemlje, ali jedna je zajednička tema među plakatima i povicima okupljenih da su politike EU-a, od klimatskih inicijativa do ublažavanja uvoznih pravila za ukrajinske proizvode, potkopale prihode europskih poljoprivrednika i ostavile mnoga poljoprivredna poduzeća na rubu propasti.

Za Francuze je dogovor s Mercosurom korak predaleko.

Macron koristi skup EU-a kako bi izvršio pritisak na Bruxelles da ublaži obveze ekološke poljoprivrede, ograniči uvoz iz Ukrajine i prekine pregovore o slobodnoj trgovini sa zemljama Južne Amerike.

Pročitajte i ovo Hamas Novi prijedlog Izrael bombardira, Hamas proučava prijedlog o primirju: Visoki dužnosnik otkrio detalje

"Tražimo neke vrlo opipljive stvari za naše poljoprivrednike", rekao je Macron novinarima u Švedskoj i potvrdio da će o krizi razgovarati osobno s Von der Leyen.

Macronov popis želja uključuje izuzeće od pravila EU-a koja zahtijevaju od poljoprivrednika da ostave dio svoje obradive zemlje za poticanje bioraznolikosti, ali i mjere za ograničavanje uvoza peradi i žitarica iz Ukrajine, što su dvije glavne brige za francuske poljoprivrednike koje dijele i neke druge zemlje članice.

Posebni summit EU-a trebao bi se usredotočiti na sklapanje sporazuma o novom paketu pomoći Ukrajini vrijednom 50 milijardi eura.

Budući da su drugi čelnici također pod pritiskom poljoprivrednika, čini se da su diplomati zasad opušteni u vezi s Macronovim planom da iznese ustanak poljoprivrednika u razgovorima na marginama summita ovog tjedna jer to pitanje još nije stavljeno na službeni dnevni red sastanka.

Nitko neće ušutkati Macrona ako bude inzistirao na pokretanju tog pitanja na neformalnom summitu, rekao je diplomat iz zemlje Europske unije koja podržava sporazum Mercosur. Diplomat je dodao kako bi ipak moglo biti potrebno održati zaseban neformalni summit kako bi se to na pravi način obradilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene