Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blokada glavnog grada

Opsadno stanje oko Pariza, poljoprivrednici blokirali četiri autoceste: Na terenu 15.000 policajaca

Aktualno Galerija Prosvjed francuskih poljoprivrednika Prosvjed francuskih poljoprivrednika Foto: Afp Prosvjed francuskih poljoprivrednika Prosvjed francuskih poljoprivrednika Foto: Afp Prosvjed francuskih poljoprivrednika Prosvjed francuskih poljoprivrednika Foto: Afp Prosvjed poljoprivrednika u Belgiji Prosvjed poljoprivrednika u Belgiji Foto: Afp +5 Prosvjed poljoprivrednika u Belgiji Galerija 1/10 >>
Poljoprivrednici su traktorima krenuli u blokadu Pariza. Plan je zaustaviti promet svima autocestama koje vode prema središtu grada. Francuski mediji javljaju kako su za sada blokirane četiri autoceste. Na terenu je 15 tisuća policajaca. Raste nezadovoljstvo i u susjednoj Belgiji, gdje poljoprivrednici također prosvjeduju.

Opsadno stanje oko glavnog grada Francuske. Poljoprivrednici su traktorima krenuli u blokadu Pariza. Plan je zaustaviti promet svima autocestama koje vode prema središtu grada.

Francuski mediji javljaju kako su za sada blokirane četiri autoceste. Na terenu je 15 tisuća policajaca. Vlada je najavila da će tražiti izmjene europskih zakona kako bi im pomogla. Prosvjedima su se pridružili i poljoprivrednici u Belgiji.

Nakon prosvjeda diljem Francuske prošlog tjedna, francuski poljoprivrednici udvostručili su broj blokirajući pristup nekoliko velikih gradova. U 14 sati u ponedjeljak poljoprivrednici su počeli zatvarati glavne prometnice u i iz Pariza. Farmeri su najavili "opsadu" glavnog grada.

Dopisnik BBC-a iz Toulousea javlja da je grad od 800.000 "gotovo odsječen" prosvjednicima, koji kažu da ustupci koje je vlada najavila ovog vikenda ne idu dovoljno daleko. Francuska vlada obećala je daljnje mjere za potporu poljoprivrednicima, koje će biti objavljene ovaj tjedan.

Druga potencijalna žarišna točka je međunarodna tržnica Rungis u Parizu, koja opskrbljuje glavninu glavnog grada hranom, koju farmeri namjeravaju blokirati.

U Njemačkoj su poljoprivrednici ponovno počeli prosvjedovati oko Hamburga u ponedjeljak ujutro tražeći manje birokracije i više subvencija. Prosvjeduju i poljoprivrednici u Italiji, ali i Nizozemskoj, Poljskoj, Švedskoj i Belgiji gdje su u ponedjeljak također blokirane brojne prometnice.

Prosvjedima poljoprivrednika u Francuskoj pridružili su se vozači taksija.

 

 

Što se ranije događalo?

Danima se rasplamsavaju prosvjedi diljem Francuske, jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Europi. Poljoprivrednici su traktorima i kamionima blokirali ceste i zakrčili promet. Za ponedjeljak poslijepodne najavili su da će pojačati pritisak uspostavljanjem osam kontrolnih točaka duž glavnih prometnica prema Parizu.

Francuska vlada mobilizirala je 15.000 policajaca kao odgovor na najavljeni prosvjed.

"Ne namjeravamo dopustiti da se oštete vladine zgrade ili trgovine mješovitom robom ili da se zaustave kamioni koji prevoze strane proizvode. Očito, to je neprihvatljivo", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin uoči planirane opsade.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..."

Dodao je da je predsjednik Emmanuel Macron dao upute za sigurnosnu operaciju kako bi se osiguralo da zračna luka Roissy-Charles de Gaulle na sjeveru i Orly na jugu ostanu otvorene, a međunarodna veleprodajna tržnica hrane Rungis južno od Pariza nastavi s radom.

Policija također ima naredbu da spriječi svaki upad u Pariz.

Vlada pokušava spriječiti širenje nezadovoljstva među poljoprivrednicima uoči izbora za Europski parlament kasnije ove godine, koji se smatraju ključnim testom za Macronovu vladu. 

"Želim razjasniti stvari i vidjeti koje dodatne mjere možemo poduzeti kako bismo odgovorili na pritužbe poljoprivrednika da se suočavaju s nepoštenom konkurencijom", rekao je u nedjelju premijer Gabriel Attal tijekom posjeta jednoj farmi.

Pročitajte i ovo Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu"

Attal se složio da nije u redu da je francuskim poljoprivrednicima ekološkim propisima zabranjeno korištenje određenih proizvoda koje susjedne zemlje, poput Italije, još uvijek imaju pravo koristiti.

Poljoprivrednici su poručili da su im dosadili njihovi uvjeti, uključujući pad plaća, niske mirovine i glomaznu birokraciju.

Pročitajte i ovo Ameriknaci i Hrvatska - 4 Koliko dnevno troše? Naš biser Amerikancima je obožavana destinacija: "Kad im to spomenemo, oni su fascinirani"

Najavljena opsada

FNSEA i Jeunes Agricultueurs (Mladi farmeri) započeli su svoju opsadu Pariza oko 14 sati. Južnije, vlasti u gradu Lyonu rekle su da očekuju da će poljoprivrednici također organizirati prosvjede i blokirati ceste, piše France24.

Prosvjed francuskih poljoprivrednika Prosvjed francuskih poljoprivrednika Foto: Afp

Građani stoje uz poljoprivrednike.

"Osobno mi ne smeta. Ja sam iz Pariza, autobusom idem na posao tako da blokada na mene uopće ne utječe. No, razumijem da za ljude koji dolaze iz predgrađa može biti teško. Ali, hej, to je samo na neko vrijeme i toliko je važno za svakodnevni život farmera", rekla je Naries Nounsi iz Pariza..

"Da, naravno da ih podržavam. Imaju pravo to raditi, prosvjedovati, dizati blokade jer ih ne poštuju", smatra Marco Tolu.

Mobiliziraju se i belgijski farmeri

U susjednoj Belgiji poljoprivrednici su pojačali vlastiti prosvjed, blokirajući u nedjelju ključnu autocestu također tražeći bolje uvjete. Deseci traktora zaustavili su promet na autocesti E42 sjeverno od Namura na jugu zemlje. Farmeri koji su prosvjedovali ispred belgijskog nogometnog stadiona odgodili su utakmicu Racing Genka i Sint-Truidena za 30 minuta.

Prosvjed francuskih poljoprivrednika Prosvjed poljoprivrednika u Belgiji Foto: Afp

Pritužbe belgijskih farmera slične su onima njihovih francuskih kolega.

Postalo je "nemoguće zaraditi pristojnu plaću", rekao je Pierre d'Hulst, glasnogovornik FJA federacije mladih poljoprivrednika, koja je organizirala prometni prosvjed.

Posljednjih tjedana slični prosvjedi poljoprivrednika pojavili su se u Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Nizozemskoj, a krajnje desničarski populistički političari pokušavaju iskoristiti bijes i okupiti se protiv sporazuma o slobodnoj trgovini.

Pročitajte i ovo Talat Xhaferi Talat Xhaferi Albanac po prvi put na čelu vlade Sjeverne Makedonije

Tijekom posjeta jednoj farmi u sjevernoj Francuskoj tijekom vikenda, Marine Le Pen iz krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje pozvala je na "omogućavanje poljoprivrednicima da imaju odgovarajući prihod koji im omogućuje život" te zatražila da se prekinu sporazumi o slobodnoj trgovini koji farmere "očito stavljaju u konkureciju s proizvođačima koji ne podliježu istim opterećenjima".

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene