Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužuju EU

VIDEO Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju: Poljski farmeri blokirali prometnice, u Francuskoj gnojivo na ulicama

Nakon njemačkih poljoprivrednika koji su započeli borbu protiv visokih cijena goriva, val prosvjeda proširio se diljem Europe. Na ulice su izašli francuski, poljski, nizozemski, danski, belgijski, švicarski i švedski poljoprivrednici.

Francuski poljoprivrednici i u srijedu prosvjeduju, tražeći da se vlada angažira na njihovim zahtjevima za nižim troškovima i protiv nižih otkupnih cijena te da smanji regulacije o zaštiti okoliša, blokirajući ceste širom Francuske, a istodobno su ceste u svojoj državi blokirali i nezadovoljni poljski poljoprivrednici.

Poljaci su u srijedu objavili da su blokirali više od 160 cesta širom zemlje, želeći na taj način osuditi "nekontroliran" uvoz ukrajinskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Poljski poljoprivrednici zahtijevaju reviziju zajedničke europske poljoprivredne politike.

Pročitajte i ovo Ilustracija kazne 5000 eura Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi"

Brojni francuski poljoprivrednici suočeni su s financijskim poteškoćama te kažu da su ugroženi njihovi i životi njihovih obitelji jer trgovci prehrambenim proizvodima na malo povećavaju pritisak te od njih traže da snize cijene nakon faze visoke inflacije. Oni prosvjeduju protiv cjenovnog pritiska trgovaca u maloprodaji koji žele smanjiti inflaciju te protiv strožih ekoloških propisa, što je izazvalo prosvjede diljem Europe.

Previše propisa i ekoloških poreza

"Previše je propisa", rekao je za Reuters Thomas Bonnet, šef sindikata mladih poljoprivrednika u području Castelnaudary u jugozapadnoj Francuskoj.

Pročitajte i ovo Razgovori u Vladi - 1 U Banskim dvorima Završeni razgovori s kandidatima za šefa DORH-a: "Imam više znanja nego svi pojedinačno"

"Voljeli bismo da možemo raditi kao naši kolege u nekim susjednim zemljama, proizvoditi, uzgajati, raditi svoj posao."

Dosta nam je ekoloških poreza, pisalo je na jednoj cisterni koja je blokirala cestu, čiju su fotografiju prenijeli francuski mediji.

ve veće nezadovoljstvo, koje se prelilo iz susjednih zemalja, događa se u trenutku kada se zahuktava kampanja za europske izbore i prvi je veliki izazov za novog premijera Gabriela Attala.

Francuska vlada je ranije stavila prijedlog zakona o poljoprivredi na čekanje da bi čula glas predstavnika poljoprivrednika prije nego što uključi dodatne mjere potpore sektoru, no strahujući od velikih prosvjeda kakvi se održavaju u Njemačkoj, Rumunjskoj i Poljskoj već je povukla osporavani nacrt zakona.

  Pročitajte i ovo Ilustracija koronavirus.hr Ugašena stranica koju smo tijekom pandemije svakodnevno posjećivali

Francuski predsjednik Emmanuel Macron strahuje od toga da bi poljoprivrednici mogli pojačati potporu krajnjoj desnici uoči izbora za Europski parlament u lipnju.

Poljoprivredna politika oduvijek je osjetljivo pitanje u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU-u, gdje tisuće neovisnih proizvođača često organiziraju velike prosvjede.

Blokada cesta u Poljskoj

I poljski poljoprivrednici u srijedu su izvijestili da su blokirali više od 160 cesta širom zemlje, želeći tako osuditi "nekontroliran" uvoz ukrajinskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te zahtijevaju reviziju Zajedničke poljoprivredne politike.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Sesvetskoj Sopnici - 1 Nezadovoljni odlukom Neobičan prosvjed na periferiji Zagreba: Grad želi otvoriti vrtić, stanovnici se pobunili

Informaciju o blokadi AFP-u je potvrdio Adrian Wawrzyniak, glasnogovornik poljskog sindikata Solidarnost individualnih poljoprivrednika (Solidarnosc RI) koji koordinira održavanje prosvjeda.

"Protivimo se nekontroliranom uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine i zahtijevamo reviziju Zajedničke poljoprivredne politike”, kazao je u razgovoru telefonom.

Ukrajinska roba poremetila tržište

Poljski ministar poljoprivrede Czeslaw Siekierski, koji je u srijedu sudjelovao na sastanku u Bruxellesu, u priopćenju za javnost je istaknuo da su prosvjedi poljskih poljoprivrednika dio njihove potpore kolegama prosvjednicima u brojnim europskim državama - Njemačkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Belgiji, čak i u Švedskoj i Švicarskoj.

“Pretjerano otvaranje Europske unije i priljev robe izvan Unije, uključujući i Ukrajinu, prouzročili su goleme poremećaje na poljskome tržištu", rekao je Siekierski, koji bi se poslijepodne, po povratku sa sastanka u Bruxellesu trebao sastati s poljskim poljoprivrednicima.

Pročitajte i ovo Požar trgovačkog centra u Sarajevu - 6 Vatrogasci na terenu VIDEO/FOTO Gori trgovački centar u Sarajevu: Vatra zahvatila i hotel, čule se eksplozije

Ocijenio je da je nerentabilnost poljoprivredne proizvodnje "vidljiva u većini članica" EU-a.

Bruxelles će u četvrtak okupiti predstavnike poljoprivrednih organizacija, poljoprivredno-prehrambenog sektora, nevladinih organizacija i ostale stručnjake da bi pokušali smiriti situaciju i uvjeriti ljude u dobrobit pomirenja ekološke tranzicije i poljoprivrede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene