Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Labrador spasio troje planinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje planinara spašeno je u ponedjeljak nakon noćenja na 7 tisuća metara visokoj planini u Oregonu, u dvije vreće za spavanje, na temparaturi ispod ništice.

Spašeni planinari  odvojili su se od svoje osmeročlane grupe pri spuštanju s planine. No, ne namjerno. Naime, zbog lošeg vremena troje planinara otkotrljalo se niz liticu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasna i privlačna SMRT JE SVUDA OKO NJIH Planina na kojoj orijentiri postaju ljudska tijela Slika nije dostupna Krenuli u šetnju Nema im ni traga ni glasa: 11 mladih ljudi izgubilo se na planini

'Nismo s njima više mogli uspostaviti komunikaciju. Nismo znali koliko daleko su se otkotrljali i kako su završili', kaže planinar iz grupe Trevor Liston. 

Spasilačka ekipa pronašla je trojicu planinara pomoću elektroničkih uređaja i crnog labradora Velveta. Pronađeni su u kanjonu u kojem su prenoćili. 

Spasioci su ih pronašli pomoću uređaja za lociranje koji su planinari imali kod sebe. Uređaj su uključili nedugo nakon pada i to je bilo ključno u njihovu pronalasku.

Labradorica Velvet cijelu noć je svojim tijelom grijala tijela planinara kako se ne bi smrzli. 

'Planinari su potpuno ispravno postupili u ovoj situaciji. To je ono što čini razliku između uspješnog i neuspješnog spašavanja', kaže Nick, član spasilačke ekipe. 

Pronađeni trojac uspješno se oporavlja, a samo  jedan od niih zadržan je na bolničkom liječenju zbog ozljede glave.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene