Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Troje planinara spašeno je u ponedjeljak nakon noćenja na 7 tisuća metara visokoj planini u Oregonu, u dvije vreće za spavanje, na temparaturi ispod ništice.


Spašeni planinari  odvojili su se od svoje osmeročlane grupe pri spuštanju s planine. No, ne namjerno. Naime, zbog lošeg vremena troje planinara otkotrljalo se niz liticu.

Vezani članci Slika nije dostupna Nema im ni traga ni glasa: 11 mladih ljudi izgubilo se na planini Slika nije dostupna Masovna tučnjava planinara na Mount Everestu!

'Nismo s njima više mogli uspostaviti komunikaciju. Nismo znali koliko daleko su se otkotrljali i kako su završili', kaže planinar iz grupe Trevor Liston. 

Spasilačka ekipa pronašla je trojicu planinara pomoću elektroničkih uređaja i crnog labradora Velveta. Pronađeni su u kanjonu u kojem su prenoćili. 

Spasioci su ih pronašli pomoću uređaja za lociranje koji su planinari imali kod sebe. Uređaj su uključili nedugo nakon pada i to je bilo ključno u njihovu pronalasku.

Labradorica Velvet cijelu noć je svojim tijelom grijala tijela planinara kako se ne bi smrzli. 

'Planinari su potpuno ispravno postupili u ovoj situaciji. To je ono što čini razliku između uspješnog i neuspješnog spašavanja', kaže Nick, član spasilačke ekipe. 

Pronađeni trojac uspješno se oporavlja, a samo  jedan od niih zadržan je na bolničkom liječenju zbog ozljede glave.