Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Dejan Rakita

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u utorak je od čelnika EU-a zatražio da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za prijem u Uniju. Ubrzo se oglasio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji tvrdi da to nije službeni stav Predsjedništva, nego se može smatrati privatnim pismom.


Uz pojašnjenje kako sadašnja kriza na europskom kontinentu, prouzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu, snažno potiče na poduzimanje tog koraka, predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u utorak je od čelnika EU-a zatražio da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za prijem u Uniju.

"Slobodan sam vas zamoliti da u okviru institucija Europske unije stavite u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini", stoji u Komšićevu pismu upućenom na adrese predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella te europskog povjerenika za politiku susjedstva i proširenje Olivera Varhelyja.

Službeni zahtjev za odobravanje statusa kandidata podnesen je 2016. godine, kada je Europska komisija sastavila popis uvjeta potrebnih za ostvarivanje tog statusa. 

"Komšić se dodvorava zapadnim centrima moći"

Nedugo nakon Komišićeva zahtjeva administraciji EU-a u utorak oglasio se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te naglasio kako se najnoviji zahtjev ne može smatrati službenim.

"To nije stav Predsjedništva BiH, koje to pitanje nije ni razmatralo, te se može smatrati kao jedno u nizu privatnih pisama iz njegove bogate prepiske s raznim dužnosnicima", stoji u priopćenju iz Dodikova kabineta, kako prenosi N1 ba.info.

Milorad Dodik Europski parlament u utorak će raspravljati o BiH: Politička situacija sve je napetija, uz porast nacionalizama

Bakir Izetbegović Bakir Izetbegović večeras u Dnevniku Nove TV o stanju u Bosni i Hercegovini

"Iz pisma je očigledno da je Komšićev prioritet napad na Rusku Federaciju ne bi li se dodvorio zapadnim centrima moćima, a onda i činjenica da je apel za kandidatski status BiH prije njega uputio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović", zaključio je Dodik.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju