Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja u kaosu

Nemiri u Venezueli ne prestaju: Poginule četiri osobe, ozlijeđeno više od 230 ljudi, Maduro se obratio naciji

Nemiri u Venezueli (Foto: AFP)
Nemiri u Venezueli (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Nemiri u Venezueli (Foto: AFP) Nemiri u Venezueli (Foto: AFP) Foto: Afp Kaos u Venezueli (Foto: AFP) - 5 Kaos u Venezueli (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp Venezuela tone u kaos (Foto: AFP) Venezuela tone u kaos (Foto: AFP) Foto: Afp Neredi u Venezuelei (Foto: AFP) Neredi u Venezuelei (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Kaos u Venezueli (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/5 >>
Maduro želi dokazati odanost vojske za vrijeme krize. U neredima ovoga tjedna u Caracasu poginulo je najmanje četvero ljudi, javlja Guardian.

U nemirima u Venezueli ovoga tjedna poginulo je najmanje četvero ljudi, prenosi Guardian pozivajući se na skupine za ljudska prava iz te zemlje. Ozlijeđeno je više od 230, a najmanje 205 njih je pritvoreno tijekom demonstracija i sukoba prosvjednika s vojskom i policijom koja je odana Maduru.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Venezueli (Foto: AFP) Nema kraja krizi u Venezueli Glad i kriminal haraju zemljom bogatom naftom: "Pljačkaši su nas ostavili gole. Uzeli su i košare za prljavo rublje" Slika nije dostupna Najmanje 61 osoba ubijena Još jedna žrtva Venezuelanskih prosvjeda

Venezuelsko vodstvo pokazalo je zajedništvo s vodećim vojnim zapovjednicima u četvrtak, a sud je objavio nalog za uhićenje oporbenog političara, dok se vladajući socijalisti bore protiv pokušaja svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura.

Stojeći uz ministra obrane i zapovjednika vojnih operacija, Maduro je u televizijskom obraćanju naciji poručio da su oružane snage "ujedinjene, povezane i podređene svojem ustavnom mandatu" nakon što je oporbeni vođa Juan Guaido pozvao vojsku ovaj tjedan da mu se priključi kako bi svrgnuli Madura.

Maduro je također nastojao odbaciti tvrdnje SAD-a i oporbe da je vodstvo oružanih snaga spremno okrenuti se protiv njega kako bi se dokončala politička kriza koju potiče višegodišnji gospodarski kaos u zemlji.

Deseci tisuća Venezuelaca odazvali su se Guaidovu pozivu da održe ulične prosvjede u srijedu u još jednom pokušaju zbacivanja Madura s vlasti, no predsjednik se održao.

Guaido, vođa Nacionalne skupštine pod kontrolom oporbe, priznat je kao legitiman venezuelski predsjednik države od SAD-a, Europske unije i drugih, dok Madura podržavaju zemlje među kojima su Rusija, Kina i Kuba.

Madurovo obraćanje djelomično je odgovor na komentare američkih dužnosnika koji su rekli da je vodstvo venezuelske vojske u pregovorima s vrhovnim sudom i Guaidovim predstavnicima o Madurovu odlasku s vlasti.

Posebni američki predstavnik za Venezuelu Elliot Abrams rekao je da Maduro ne može vjerovati vodećim vojnim zapovjednicima.

"Gotovo svi su upleteni u to i Maduro mora znati da vojno vodstvo nije istinski odano i da želi promjenu", rekao je Abrams za mrežu VPI u srijedu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u utorak je rekao da su venezuelski ministar obrane Vladimir Padrino, predsjednik vrhovnog suda i zapovjednik predsjedničke garde rekli oporbi da Maduro mora otići s vlasti.

Padrino je međutim u televizijskom obraćanju stajao uz Madura, koji je vlast preuzeo od pokojnog predsjednika Huga Chaveza 2013.

"Nemojte nas kupovati svojim neiskrenim ponudama, kao da nemamo dostojanstva", rekao je Padrino. "Oni koji su pali i prodali svoje duše više nisu vojnici i više ne mogu biti s nama", rekao je. U televizijskom obraćanju pojavio se i vojni zapovjednik Remigio Ceballos.

Guaido se pozvao na ustav u siječnju te se proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman.

Maduro kaže da je on američka lutka na koncu koja želi izvesti državni udar.

Sud je u četvrtak izdao uhidbeni nalog za oporbenog političara Leopolda Lopeza jer je prekršio sudsku odredbu 2017. da ostane u kućnom pritvoru, objavljeno je na internetskoj stranici vrhovnog suda. (Hina)

Aktualno S njima se bori svaki četvrti Hrvat, a sezona je u punom jeku: Evo kako si olakšati simptome alergija Valentina Baus uživo iz centra Zagreba o alergijama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Valentina Baus uživo iz centra Zagreba o alergijama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus uživo iz centra Zagreba o alergijama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Valentina Baus uživo iz centra Zagreba o alergijama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pacijenti u bolnici zbog alergija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska S njima se bori svaki četvrti Hrvat, a sezona je u punom jeku: Evo kako si olakšati simptome alergija 1/3 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene