Sunčano i vjetrovito vrijeme ne pogoduje alergičarima. Sezona alergija u punom je jeku. Borovi cvjetaju, a na moru najviše problema stvara crkvina. Liječnici kažu da je iz godine u godinu sve više alergičara, čak i među djecom.

Galerija


Dječja bolnica na Srebrnjaku u četvrtak je bila puna. Do podneva je ušlo 85 djece kako bi se testiralo na alergije.

Vezani članci Slika nije dostupna Oprez: Alergije ove godine još jače! Slika nije dostupna 'Glava mi je natekla tako da me suprug nije prepoznao'

''Posljednjih godina imamo strašan porast alergijskih bolesti i u dječjoj i u odrasloj dobi. Dobivamo, naravno, informacije da su i naši pacijenti koji su kao djeca imali tegobe nastavili to i u odrasloj dobi, a i odrasli pulmološki pacijenti razvijaju nanovo alergiju koju nikad prije nisu imali'', rekla je dr. Željka Vlašić Lončarić, pulmolog u dječjoj bolnici Srebrenjak.

Proljeće i alergeni u punom su jeku. Sezona je polinacije stabala i trava. Stoga se alergičarima preporučuje pratiti peludnu prognozu. U petak i subotu u Zadru i Rijeci koncentracija crkvine bit će visoka. U Zagrebu i Splitu treba se pripaziti borova, hrasta i koprive.

S alergijama se u Hrvatskoj bori otprilike svaki četvrti stanovnik. Trebali bi se informirati o kretanjima peludnih alergena ili primjerice boraviti u prirodi dan nakon kiše – jer tada su koncentracije peludi u zraku najniže.

Iako alergije nisu izlječive, ako se pripazi, simptomi mogu biti prorijeđeni. O ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s dr. Barbarom Stjepanović iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Alergiju može imati svatko bez obzira na dob.  Koji su vaši savjeti alergičnim osobama u ovo vrijeme kad sve cvjeta?

Za vjetrovitog i sunčanog vremena apsolutno nikako ne izlaziti van jer su tada vrijednosti određenih alergena višestruke. Najbolje je saznati na koje smo točno alergene alergični i maknuti se od izvora alergena, ostati kod kuće. Ako moramo izići van, treba zaštititi oči naočalama, staviti šilterice, maske. Ako imamo kućne ljubimce, iščetkati ih i informirati se kakve će biti vrijednosti alergena narednih dana.

Zašto se broj alergičara iz godine u godinu povećava?

Alergije su zapravo bolesti modernog doba, kada dolazi do sve većeg zagađenja i tla i vode, sve veće upotrebe samih lijekova. Na taj način postajemo sve više alergični na nešto. Nažalost, danas je sve veći broj djece alergičan. No alergija ne bira ni dob, ni spol, ni granicu. Možemo postati alergični u bilo koje doba života.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr