Tisuće ljudi izišle su u srijedu na ulice u Venezueli kako bi prisilile predsjednika Nicolasa Madura da odstupi, dok rastu napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije u vezi s političkom sukobom u toj državi članici OPEC-a.

Galerija


Čelnik oporbe Juan Guaido pozvao je na "najveći prosvjed" u povijesti Venezuele i tražio pružanje podrške vojske, ali vodstvo oružanih snaga ostalo je vjerno Maduru, koji je na vlasti od 2013. godine. Guaido je tisuće pobornika pozvao da ostanu na ulicama.

Vezani članci Marijana Grbeša Zenzerović Koliko je kampanja utjecala na rezultate izbora u SAD-u? "Taj izborni sustav je postao prenapet i u nekim segmentima problematičan" Predsjednički izbori u SAD-u u tijeku - 2 Svjetski lideri ne znaju kada čestitati pobjedniku izbora u SAD-u - zbog dopisnih glasova o rezultatima bi mogao odlučivati i Vrhovni sud!

"Ako režim misli da smo dosegli maksimum pritiska, ne može ni zamisliti što ga čeka. Moramo ostati na ulicama", rekao je Guaido pred tisućama pristaša u istočnom dijelu glavnoga grada Caracasa.

Pod jarkim suncem tisuće su prosvjednika nosile državne zastave i izvikivale "Sloboda!". U drugim dijelovima grada maskirani prosvjednici sukobili su se s policijom bacajući kamenje, na što su snage reda uzvratile suzavcem.

Poginula jedna žena, 46 ozlijeđenih

U sukobu prosvjednika s policijom poginula je jedna ženska osoba.

Venezuelski opservatorij za društvene sukobe objavio je da je 27-godišnja Jurubith Rausseo u srijedu navečer u bolnici podlegla ozljedi zadobivenoj metkom u glavu, javlja agencija France presse.

Službe četvrti Chacao u gradu Caracasu koje su pod nadzorom oporbe objavile su da je 46 osoba ozlijeđeno, od kojih dvije iz vatrenog oružja u novim sukobima između snaga reda i prosvjednika koji podržavaju oporbenog čelnika Juana Guaidoa.

Novi sukobi

Molotvoljevi kokteli, kamenje i paljenje barikada blizu zračne vojne baze u La Carloti obilježile su sukobe u srijedu za koju je Guaido sazvao najveći prosvjed. Stanovnici Caracasa odzavali su 1. svibnja njegovu pozivu na prosvjed no nije uspio mobilizirati cijelu zemlju.

Početkom poslijepodneva prosvjednici su pokušali blokirati autoput duž zračne vojne baze La Carlota, odakle je Juan Guaido u utorak tvrdio da ima podršku skupine vojnika. Prosvjednici su bacali kamenje na snage reda, a one su odvraćale suzavcem.

Ujedinjeni narodi upozorili su venezuelske vlasti na pretjeranu uporabu sile protiv prosvjednika. Ovog 1. svibnja više je tisuća osoba sredinom dana mahalo zastavama i skandiralo protiv predsjednika Madura na 15 točaka u glavnom gradu.

"Jučer su vojnici priznali našeg privremenog predsjednika. Moramo ostati na ulicama", rekla je Patricia Requena (40).

Na ulicama Caracasa izgoreni automobili podsjećaju na napetosti i sukobe u utorak.

Juan Guaido je pozivao na opći štrajk. "Ostat ćemo na ulicama do postizanja slobode", jamčio je oporbeni čelnik, kojeg privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države.

Napetosti između SAD-a i Rusije zbog Venezuele

Venezuelska oporba često organizira ulične prosvjede protiv Madura, ali ga nije uspjela natjerati na odlazak unatoč dubokoj gospodarskoj recesiji i hiperinflaciji.

Oporbenog čelnika Juana Guaidoa privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, a predsjednika Nicolasa Madura podržavaju Rusija, Kina i Kuba.

Linije rasjeda sve više dovode Venezuelu u središte globalnih geopolitičkih napetosti, pri čemu se Sjedinjene Države i Rusija međusobno optužuju za miješanje u unutrašnje poslove te zemlje.

Administracija Donalda Trumpa odredila je sankcije Madurovoj vladi i nije odustala od vojne intervencije iako se zalaže za mirno rješenje. Pentagon umanjuje mogućnost priprema za izravnu intervenciju, ali priznaje pripreme za nepredviđene situacije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u srijedu svog američkog kolegu Mikea Pompea na "razarajući utjecaj" Sjedinjenih Država u Venezueli, dok je Pompeo kazao da tu zemlju zapravo destabilizira intervencija Rusije i Kube, prenose agencije.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton istaknuo  je da miješanje Rusije nije dobrodošlo.

Maduro je zadržao kontrolu nad državnim institucijama, a Guaido je frustriran što Maduro i dalje na dužnosti tri mjeseca nakon što se Guaido pozvao na ustav i proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da je Madurova reizborna godina 2018. bila nezakonita.

Maduro tvrdi da je Guaido marioneta Sjedinjenih Država u vođenju državnog udara. (Hina)

Zašto ove radnice nisu slavile Praznik rada: Firma u stečaju 18 godina, a one još uvijek čekaju svojih 8 zadnjih plaća