Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvojila se od Larsena

Satelitska snimka dokaz: Odlomila se još jedna golema santa leda s Antarktika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golema santa leda otklizala je u more nakon što se ranije odvojila od ledene ploče Larsen na Antarktici, objavio je u subotu BBC.

Najnovije satelitske snimke pokazuju da je santa A-68 površine 6000 četvornih kilometara ušla u Weddellovo more.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sastanak s dužnosnicima VIDEO Nova snimka potaknula nagađanja o Putinovu stanju: Svi su ga samo zbunjeno gledali Ilustracija Umjesto frižidera radijator Ledeno čudovište se budi te prijeti milijunima: "Bila bi to apsolutna katastrofa za svijet"

Široki pojas bistre, plave vode otvorio se između njezina južnog ruba i ledene ploče Larsen. Očekuje se da će se A-68 zarotirati i krenuti prema sjeveru.

Polarni stručnjaci vjeruju da će blok težak trilijune tona uhvatiti oceansku struju poznatu kao Antarktička cirkumpolarna struja. Ona će u Južni Atlantik donijeti jednu od najvećih santi leda ikada, kažu stručnjaci.

Zasad je ipak teško predvidjeti dokud će stići A-68 koji se na rubovima već poćinje raspadati.

Sante leda koje se označavaju s A-68b, A-68c, itd i dalje plutaju blizu svojih "roditelja". No, s vremenom će se odvojiti i moguće je da se golemi komadi usidre u plitkim vodama i postanu trajni "ledeni otoci".

Stručnjaci ne prate samo tu santu leda, nego i cijeli Larsen, odnosno je li se zbog odvajanja A-68 promijenilo i njegovo ponašanje.

Ta ledena ploča je zapravo nastavak ledenjaka koji se spuštaju s Antarktičke kopnene mase, a odvajanje tako velikih komada njezine strukture moglo bi izazvati nova pucanja i promjenu brzine kretanja leda.

Antarktika ima desetak ledenih ploča, ogromnih plutajućih platformi od leda koja ulaze u more s ruba obale kontinenta i od kojih se povremeno odlamaju ledeni bregovi koji potom plutaju kao sante. Najveća danas postojeća ledena ploča je otprilike veličine Francuske.

Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluotoku koji se prostire prema Južnoj Americi i jedno je od najvažnijih područja na kontinentu na kojem su znanstvenici dokumentirali smanjivanje ledenih formacija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene