Odlomljena santa leda snimljena satelitom (Foto: NASA)
Odlomljena santa leda snimljena satelitom (Foto: NASA)

Golema santa leda otklizala je u more nakon što se ranije odvojila od ledene ploče Larsen na Antarktici, objavio je u subotu BBC.


Najnovije satelitske snimke pokazuju da je santa A-68 površine 6000 četvornih kilometara ušla u Weddellovo more.

Vezani članci Cyprien Verseux (Foto: Twitter/cyprienverseux) - 7 Propalim pokušajima kuhanja na Antarktici uspio nasmijati cijeli svijet Ilustracija (Foto:AFP) Pao rekord! Zabilježena najniža temperatura na Zemljinoj površini

Široki pojas bistre, plave vode otvorio se između njezina južnog ruba i ledene ploče Larsen. Očekuje se da će se A-68 zarotirati i krenuti prema sjeveru.

Polarni stručnjaci vjeruju da će blok težak trilijune tona uhvatiti oceansku struju poznatu kao Antarktička cirkumpolarna struja. Ona će u Južni Atlantik donijeti jednu od najvećih santi leda ikada, kažu stručnjaci.

Zasad je ipak teško predvidjeti dokud će stići A-68 koji se na rubovima već poćinje raspadati.

Sante leda koje se označavaju s A-68b, A-68c, itd i dalje plutaju blizu svojih "roditelja". No, s vremenom će se odvojiti i moguće je da se golemi komadi usidre u plitkim vodama i postanu trajni "ledeni otoci".

Stručnjaci ne prate samo tu santu leda, nego i cijeli Larsen, odnosno je li se zbog odvajanja A-68 promijenilo i njegovo ponašanje.

Ta ledena ploča je zapravo nastavak ledenjaka koji se spuštaju s Antarktičke kopnene mase, a odvajanje tako velikih komada njezine strukture moglo bi izazvati nova pucanja i promjenu brzine kretanja leda.

Antarktika ima desetak ledenih ploča, ogromnih plutajućih platformi od leda koja ulaze u more s ruba obale kontinenta i od kojih se povremeno odlamaju ledeni bregovi koji potom plutaju kao sante. Najveća danas postojeća ledena ploča je otprilike veličine Francuske.

Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluotoku koji se prostire prema Južnoj Americi i jedno je od najvažnijih područja na kontinentu na kojem su znanstvenici dokumentirali smanjivanje ledenih formacija. (Hina)