Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspada se Larsen C

Prekrajanje obale Antartika: Jedna od najvećih santi leda krenula je na put oceanom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ledena santa površine 5800 četvornih kilometara odvojila se od ledenog grebena Larsen C na Antarktici i slobodno pluta prema sjeveru, objavili su u srijedu njemački stručnjaci.

Dugačka 175 i široka 50 kilometara, radi se o jednoj od najvećih santi koju su znanstvenici registrirali posljednjih godina i trebat će dvije do tri godine da se posve istopi, priopćio je institut Alfred Wegener u Bremenu. Kada bi se to dogodilo odjednom, razina mora podigla bi se za tri milimetra.

Pročitajte i ovo Pokrenuo se najveći ledenjak nakon 30 godina VIDEO Pokrenuo se najveći ledenjak na svijetu, dvostruko je veći od Londona Slika nije dostupna Za pola metra Potres u Japanu pomaknuo ledenjake na Antarktiku



Uzrok odvajanja golemi je rascjep na Larsenu C koji je nastajao godinama. Stručnjaci iz skupine MIDAS Project, koja nadzire Antarktiku, ranije su rekli kako nema dokaza da je do pucanja došlo zbog klimatskih promjena. Kako će se santa ponašati, teško je predvidjeti, kažu znanstvenici.

"Možda ostane u jednom dijelu, no vjerojatnije je da će se razlomiti u nekoliko dijelova. Neki mogu na ovom području ostati desetljećima dok dijelovi mogu otići prema sjeveru, u toplije vode", ocijenio je Adrian Luckman, jedan od vodećih istraživača u MIDAS-u.

Ipak, sigurno je da će promjena koja je pogodila ledenjak izazvati prekrajanje obale Antarktika, smatra znanstvenik Ted Scambos.

Putem satelita pratit će kretanje ledenog brijega. Očekuje se da će krenuti na dugotrajni put, prema sjeveru u smjeru Južne Amerike, prema South Sandwich Islands koji su administrativni dio Falklandskog otočja. Potom će ledenjak, ili njegovi dijelovi, ući u antarktičku struju koja okružuje kontinent, a kreće se u smjeru zapad-istok.

Ledeni su grebeni golemi plutajući komadi leda koje na okupu drže ledenjaci ili ledene ploče. Larsen se sastoji od četiri dijela, od kojih je naveći Larsen C, piše Washington Post. (Hina/N.C.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene