Obavijesti Video Pretražite Navigacija
je li to opasno?

Japan će ispuštati u ocean radioaktivnu vodu iz Fukushime, Južna Koreja je na to pristala

Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 1
Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 1 AFP
Aktualno Galerija Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 1 Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 1 Foto: AFP Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 3 Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 3 Foto: AFP Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 2 Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 2 Foto: AFP +0 Prosvjedi u Japanu zbog Fukushime - 4 Galerija 1/4 >>
Južna Koreja je u petak priopćila da plan Japana o ispuštanju pročišćene radioaktivne vode iz nuklearke u Fukushimi udovoljava globalnim sigurnosnim standardima i da je u skladu sa smjernicama UN-ovog nadzornog tijela koje ga je i odobrilo.

Japan planira uskoro početi ispuštati u ocean preko milijun tona tretirane radioaktivne vode koja je do sada bila uskladištena u nuklearki sjeverno od Tokija i koja se uglavnom koristila za hlađenje reaktora uništenih u tsunamiju u ožujku 2011.

Japan je i u zemlji i u inozemstvu, posebice u Južnoj Koreji, nailazio na otpor takvom planu, usprkos uvjeravanjima da je voda, nakon što je filtrirana kako bi se uklonila većina izotopa, sigurna.

No, južnokorejski ministar Bang Moon-kyu je danas novinarima rekao da na temelju ponovne provjere japanskog plana može potvrditi da je koncentracija radioaktivnog materijala takva da dozvoljava ispuštanje tretirane vode u ocean.

"Plan udovoljava međunarodnim standardima uključujući i one koje je propisala Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)", rekao je ministar. Pozivajući se na IAEA-u, južnokorejski ministar je rekao da će ta voda imati "zanemariv radioaktivni učinak na ljude i okoliš". U procjeni štetnosti su sudjelovali stručnjaci iz 11 zemalja, uključujući i stručnjake iz same Južne Koreje te SAD-a i Kine.

No, južnokorejska oporba je kritizirala vladu zbog pristajanja na taj plan i smatra da je taj slučaj trebala iznijeti pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Uz to, kineski stručnjak koji je sudjelovao u procjeni je rekao da je razočaran "brzopletim" izvješćem te je za očekivati da će se Peking i dalje suprotstavljati tom planu.

Također, iako je Južna Koreja dala svoj pristanak za ispuštanje te vode u ocean, zabrana uvoza hrane i plodova mora iz regije u kojoj se nalazi Fukushima i dalje ostaje na snazi.

Kontaminirana voda je tretirana ALPS metodom kroz sistem filtracije koji je uklonio većinu radioaktivnog materijala. Međutim, ne postoji praktičan način da se ukloni tricij, radioaktivni izotop vodika.

Radijacija tricija, koji ima vrijeme poluraspada od 12,3 godine, može biti opasna po zdravlje, ali Japan tvrdi da će u ispuštenoj vodi iz Fukushime radioaktivne doze biti manje od četrdesetog dijela međunarodnih sigurnosnih standarda, što je jedna sedmina količine koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila kao standard za vodu za piće.

Gotovo 1,3 milijuna tona zagađene vode, dovoljno da se napuni 500 olimpijskih bazena, trenutno se čuva u ogromnim rezervoarima u nuklearnoj elektrani Fukushima uz troškove od skoro milijardu dolara godišnje.

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski - 1 sastanak u Sofiji VIDEO Zelenski izgubio kontrolu: Očitao bukvicu bugarskom predsjedniku, pogledajte snimku

Stručnjaci kompanije TEPCO koja upravlja nuklearkom i vlada Japana potvrdili su da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tricij, koji u malim količinama, nakon razblaživanja koje je u planu, neće biti štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi.

TEPCO također navodi da se količina svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi može smanjiti na dopuštenu razinu, no brojni znanstvenici upozoravaju da nisu poznati dugoročni štetni učinci ispuštanja velikih količina radioaktivne vode na morski svijet.

Nesreća u Fukushimi dogodila se 11. ožujka 2011. nakon snažnog potresa magnitude 9 po Richteru i tsunamija koji je uslijedio.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene