Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispuštanje ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu doseglo je 2010. rekordnu razinu, premašivši za pet posto prijašnji rekord količine emisije CO2 iz 2008. godine, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).


IEA je i upozorila da se radi o 'ozbiljnom nazadovanju' u borbi protiv klimatskog zagrijavanja. 'Emisija CO2 iz energetskog sektora bila je 2010. viša nego ikada', upozorava IEA na svojoj internetskoj stranici.

Vezani članci Slika nije dostupna Dvoje staraca u Fužinama u snu otrovani ugljičnim monoksidom Slika nije dostupna Zabrinjavajući porast CO2 u svijetu

>> Ugljični dioksid znak da je bilo života

'Nakon smanjenja emisije štetnih plinova 2009. zbog svjetske financijske krize, emisije CO2 su skočile na rekordnih 30,6 gigatona, pet posto više u odnosu na 2008. kada je količina emisije ugljičnog dioksida iznosila tadašnjih rekordnih 29,3 gigatona', kaže se u izvješću agencije.

Osim toga, dodaje IEA, 80 posto emisija iz energetskog sektora predviđenih za 2020. već je dostignuto. IEA ocjenjuje da takav razvoj događaja predstavlja 'ozbiljno nazadovanje u nastojanju da se porast temperature u svijetu ograniči na maksimalno dva stupnja'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju