Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve se istražuje

Hitno povučeno cjepivo protiv tuberkuloze za bebe u Srbiji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Srbiji se događa prava drama u vezi s cjepivom protiv tuberkuloze koje se daje bebama odmah po rođenju. Otkriveno je da se cjepivo hitno povlači, a isto tako da su mnoga djeca primila fiziološko otopinu umjesto cjepiva.

Cjepivo BSG protiv tuberkuloze koje se daje bebama odmah po rođenju, a koje je proizvodio Institut za virusologiju, cjepiva i serume Torlak hitno je povučeno iz uporabe zbog sumnje u kvalitetu i očekivani imunosni odgovor koji "može biti nepotpun".

Koordinator za opoziv 15. ožujka ove godine zahtijevao je hitno povlačenje spomenutog cjepiva zbog sumnje u kvalitetu proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuiranih bakterija Bacillus Calmette-Guerin u odnosu na deklarirani, sve to piše u dokument, koji je na uvid dobila Nova.rs.

Do ljeta 2022. ta su cjepiva davana djeci, nakon čega se prešlo na bugarsko cjepivo. U tom razdoblju dogodio se i golemi propust. 

U listopadu prošle godine javnost je obaviještena da je novorođenčad umjesto cjepiva primala fiziološku otopinu, a razlog tome bile su pogrešne upute za korištenje.

Kako je tada objašnjeno, propust je napravila jedna osoba, a zabuna je nastala jer Torlakova cjepiva u jednoj kutiji pakiraju i aktivnu tvar i otopinu, dok je kod bugarskog cjepiva u jednoj kutiji otopina, a u drugoj aktivna tvar.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera''

Krajem listopada ministrica zdravstva Danica Grujičić obavijestila je javnost da je u bolnici za trudnice GAK Narodni front 600 beba umjesto BCG cjepiva primilo fiziološku otopinu, a slučaj je preuzeo Posebni odjel za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija KOMPLIKACIJE MOGU BITI TEŠKE U susjedstvo stigla izrazito zarazna virusna bolest: Epidemiolozi upozoravali na epidemiju, ali ih nisu slušali

Pročitajte i ovo Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Gubimo ogroman novac Hrvatskoj i dalje stižu stotine tisuća doza cjepiva protiv korone: "Ugovori s proizvođačima napravljeni su da idu njima u korist"

"U toj fiziološkoj otopini nije bilo nikakvih materija, djeca su sigurna. Nije se zakasnilo s cijepljenjem jer djeca ga mogu primiti do 12. mjeseca", izjavila je tada ministrica Grujičić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene