Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubimo ogroman novac

Hrvatskoj i dalje stižu stotine tisuća doza cjepiva protiv korone: "Ugovori s proizvođačima napravljeni su da idu njima u korist"

Aktualno Galerija Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi protiv koronavirusa - 2 Lijekovi protiv koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi protiv koronavirusa - 3 Lijekovi protiv koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Lijekovi protiv koronavirusa - 5 Lijekovi protiv koronavirusa - 5 Foto: DNEVNIK.hr +1 Lijekovi protiv koronavirusa - 1 Galerija 1/6 >>
Odavno je poznato da se u Hrvatskoj malo tko cijepi protiv COVID-a. No, milijuni cjepiva i dalje nam stižu. Svaka se doza, naravno, plaća, a puno novca propada jer se ogroman dio cjepiva donira ili uništi zbog isteka roka trajanja.

U Infektivnu kliniku stiglo je 400 kutija lijeka za COVID. Daje se nekim pacijentima s blažom kliničkom slikom, u prvim danima bolesti.

"Dosad u ovom razdoblju od 10 dana 33 naša pacijenta dobila su Paxlovid. Oni ga dobiju preko našeg hitnog prijema ili dnevne bolnice, to su pacijenti koji ne zahtijevaju bolničko liječenje", rekao je Ivan Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Zasad je naručeno 10.000 doza, a koliko nas to košta - tajna je jer tako stoji u ugovoru s proizvođačem. Nabavili smo ga putem zajedničke nabave Europske komisije - jednako kao i cjepivo protiv COVID-a, koje neumorno stiže iako se u Hrvatskoj ne cijepi više gotovo nitko.

Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Lijekovi protiv koronavirusa - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ukupno smo naručili više od 19 milijuna doza cjepiva, što je, kažu u HZJZ-u, upola manje od onog što je Hrvatskoj pripadalo s obzirom na broj stanovnika.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Kini 20 TISUĆA DOZA Povijesni preokret: Drugo najjače gospodarstvo svijeta uvozi njemačka cjepiva protiv koronavirusa

Dosad smo ih dobili malo manje od 12 milijuna, od čega smo na cijepljenje potrošili tek pet milijuna. Preostali milijuni ili su donirani ili su uništeni zbog roka trajanja ili stoje na skladištima. Ipak, stižu nam milijuni novih doza.

Lijekovi protiv koronavirusa - 4 Bernard Kaić (Foto: DNEVNIK.hr)

"Istina je, pregovara se o tome da bi se smanjile te količine, ali vrlo su malo fleksibilni ti proizvođači. Ugovori s proizvođačima napravljeni su tako da idu njima u korist i mogu odbiti bilo kakvo smanjenje količina ako to žele", rekao je Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pregovori o smanjenju broja doza nastavljaju se tijekom siječnja, a Hrvatska je cjepivo dosad platila više od milijardu kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija NA UDARU SIROMAŠNE ZEMLJE Upozorenje WHO-a: U svijetu se ponovo javlja plava smrt, a zalihe cjepiva "trenutačno su prazne ili ekstremno male"

"Mi imamo milijun doza Pfizerova cjepiva, što bi po ovoj dinamici cjepiva bilo dovoljno i za pet godina, ali u 7. i 8. mjesecu istječe rok trajanja svim tim dozama", rekao je Kaić.

A već sada za uništavanje je spremno novih, plaćenih, 400.000 doza, kojima je rok trajanja već istekao.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene