Obavijesti Pretražite Navigacija
Bolest X

Je li svijet spreman za neku novu pandemiju? Pogledajte što su stručnjaci odgovorili na pitanja o cjepivu i uvođenju mjera

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Je li svijet spreman za potencijalnu novu pandemiju? Stručnjaci su dobili nekoliko parametara o izmišljenoj misterioznoj bolesti i zadatak da se ukratko pozabave specifičnim pitanjima na koja bi morali dati odgovore ako bi se takav virus pojavio. Njihovi odgovori nisu bili ni blizu ujednačeni.

Prošle su tri godine od početka pandemije COVID-19, a još ne postoji univerzalan odgovor kako što bolje spriječiti širenje novih virusa.

Sljedeći trenutno nepoznati virus koji bi mogao izazvati pandemiju Svjetska zdravstvena organizacija naziva "bolest X". Mogao bi se razlikovati od korone, što znači da bi zahtijevao i drugačije epidemiološke mjere.

Javnozdravstveni radnici ponekad sudjeluju u simulacijama u kojima se od njih traži da donesu odluke na temelju ograničenih informacija o bolesti X, kao što bi to trebali učiniti u slučaju izbijanja prave pandemije. 

Upravo oni svojim savjetima vladajućima određuju kako će u tim trenucima izgledati životi običnih građana. Za NYT neki od njih odgovorili su treba li na osnovu informacija koje su im prezentirane uvesti obavezno nošenje maski, zatvoriti škole i sl. Njihovi odgovori uvelike se razlikuju.

Pročitajte i ovo Ilustracija zamrznuta opasnost Otkriven zombi virus star 48.500 godina, znanstvenici upozoravaju: Svijetu prijete užasne pandemije

Trebaju li se zatvoriti škole?

"Da, ali samo nakratko. Dugotrajno zatvaranje škola tijekom pandemije Covida-19 uzrokovalo je značajnu štetu koje će se vjerojatno osjećati desetljećima", rekao je  dr. Jay Varma, bivši savjetnik za Covid-19 gradonačelnika New Yorka Billa de Blasia.

"Ne, barem ne odmah. Odluka o zatvaranju škola mora se temeljiti na trenutno najboljem razumijevanju rizika i koristi", odgovorio je dr. Tom Frieden, bivši ravnatelj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Trebaju li maske biti obavezne?

"Da, ta mjera pomaže. Virus se najvjerojatnije već neotkriveno širi u našoj zajednici", zaključila je dr. Nicole Lurie, bivša pomoćnica tajnika u američkom Ministarstvu zdravstva.

"Ne, još nije vrijeme. Postoje i druge učinkovite intervencije na koje se prvo treba usredotočiti", proturiječi joj dr. Anders Tegnell, bivši državni epidemiolog u Švedskoj.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić Tri godine COVID-a Markotić za Dnevnik Nove TV o prijetnji novog virusa: "Prenosi se seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom"

Treba li uvesti zabranu međunarodnih putovanja?

"Da, ako se naprave kako treba, zabrane putovanja mogu biti učinkovit javnozdravstveni alat", poručio je dr. Jerome Adams, američki liječnik.

"Ne, učinak će biti slab. Zabrane putovanja rijetko su zaustavile širenje novih patogena", rekla je dr. Jennifer B. Nuzzo, ravnateljica Centra za pandemiju na Sveučilištu Brown School of Public Health

Ako sigurno i učinkovito cjepivo postane dostupno, treba li biti obavezno?

"Vjerojatno. Iako su nepopularne, takve naredbe mogu biti od pomoći u pandemiji", odgovorila je Wendy Parmet, ravnateljica Centra za zdravstvenu politiku i pravo na Northeasternu.

"Ne bez izuzetaka. Takve naredbe djeluju, ali dolaze s nuspojavama", poručio je dr. Saad Omer, direktor Yale instituta za globalno zdravlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene