Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hamas je konačno odgovorio na egipatski prijedlog o primirju u Pojasu Gaze, a pregovori su bili konstruktivni, izjavili su palestinski izvor i visoki egipatski dužnosnik, a prenijela je egipatska agencija Mena.


'Hamas je konačno odgovorio Omaru Sulejmanu u svezi s dogovorom o primirju koje su pod egipatskim pokroviteljstvom' postigli Izrael i palestinski pokret koji nadzire Pojas Gaze, rekao je palestinski dužnosnik koji je sudjelovao na pregovorima u Kairu. 'Pregovori su bili konstruktivni, a rezultati će se objaviti idućih sati', dodao je.

Dogovor se tiče prekida sukoba u Pojasu Gaze i otvaranja graničnih prijelaza, rekao je glasnogovornik Hamasa u Gazi, Taher al-Nunu, a prenijela je egipatska državna televizija. pregovori su trebali učvrstiti primirje u Pojasu Gaze, gdje se 18. siječnja završila izraelska ofenziva koja je trajala 22 dana.

Vezani članci Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 06 Izrael uzvratio Hamasu: Bombardirali kuću jednom od vođa u Gazi

Omar Sulejman, ravnatelj egipatske obavještajne službe i najvažniji čovjek u pregovorima, nekoliko puta se sastao s izraelskim čelnicima i s predstavnicima Hamasa kakao bi pokušao uspostaviti dugotrajni mir u Pojasu Gaze.

Izrael i Hamas su svaki za sebe jednostrano proglasili primirje kako bi prekinuli ofenzivu koju je židovska država pokrenula 27. prosinca, uz službeno obrazloženje da želi spriječiti raketiranje svog teritorija, i u kojoj je poginulo 1.330 Palestinaca.