Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haag: Karadžić i Mladić nalaze se u Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbjegli haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kao i ostali optuženi - osim policijskog generala Vlastimira Đorđevića - nalaze se u Srbiji, izjavila je glasnogovornica haškog tužiteljstva Olga Kavran.

"Po posljednjim informacijama Radovan Karadžić je u Srbiji. Akcija uhićenja Ratka Mladića bila je provedena na osnovu naših informacija u vezi s mjestom njegova skrivanja. Te informacije mi smo proslijedili lokalnim vlastima u Beogradu", kaže Olga Kavran, tvrdeći da su i ostali haški optuženici, Zdravko Tolimir, Goran Hadžić i Stojan Župljanin u Srbiji, te da bi Beograd mogao utjecati na to da se u Rusiji locira i uhiti i general Vlastimir Đorđević, optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMA I HRVATA NEOBIČAN ADVENTSKI KALENDAR Najtraženiji zločinci Europe Slika nije dostupna 'U svom umu on je ratnik, nije banalni John' Kako zloglasni ubojice dobivaju nadimke?

"Spremni smo surađivati s novom srbijanskom vladom, očekujemo kontakt s njima, ali i da će poduzeti korake ka suradnji. Srbija je jedina država na svijetu koja krši Statut Haškog tribunala, Konvenciju o genocidu i nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", naglasila je Kavran.

Suprotno njoj, predsjednik Savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak u emisiji "Kažiprst", Radija B92, da ne može potvrditi da je Ratko Mladić u Beogradu, te da haško tužiteljstvo to tvrdi kako bi izvršilo pritisak na vlasti u Beogradu.

"Haški sud će tvrditi da je Mladić u Beogradu sve dok ne dobije jasne dokaze da to nije tako. Do tada će trajati pritisak", izjavio je Ljajić, ocijenivši i da je "nepovjerenje glavni problem" u odnosima Srbije i Haškog suda.

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije je izjavio za
"Danas" da će se akcija pronalaženja haških optuženika, započeta ovoga utorka u Beogradu pretresom vojnog hotela u središtu grada, nastaviti, a odmah po formiranju nove srbijanske vlade više je njenih dužnosnika, kao i predsjednik Srbije Boris Tadić u razgovoru s europskim povjerenikom za proširenje Olijem Rehnom u srijedu u Beogradu, istaknulo da je suradnja s Haškim sudom i izručenje odbjeglih optuženika prioritet nove vlade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene