Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Financijski div Goldman Sachs uhvaćen je 'in flagranti', nakon što je kolumnist New York Timesa otkrio kako ta kompanija ima 16 posto dionica u najvećem internet forumu za trgovanje seksualnim usluga i maloljetničku prostituciju.


Internetska stranica Backpage.com, piše Nicolas D. Kristof, najveći je forum za seks trgovinu i trgovanje maloljetnicama u Sjedinjenim državama. Taj emporij za žene i djevojčice, koje su najčešće prisiljene na prostituciju, u vlasništvu je privatne kompanije Village Voice Media, no tko su konačni vlasnici, dosad se nije zapravo znalo.

Vezani članci The Pussycat Dolls (Foto: AFP) Ljubomora, prostitucija, tragična smrt bivše članice: Na scenu se vraća kontroverzni ženski bend Zahia Dehar (Foto: Profimedia) Ova bujna Marokanka danas je uspješna dizajnerica, a nekad je bila u centru skandala s dva pohotna nogometaša

>> 'U Goldman Sachsu klijente zovu muppetima i govore da bi im kopali oči'

Kristof je riješio misterij, jer u vlasničkoj strukturi Backpage.com-a, nalazi se i ugledna financijska kompanija Goldman Sachs sa čak 16 posto udjela. Kad je počeo sa propitkivanjem u vezi toga prošlog tjedna, Kristof je naišao na smrtno ozbiljnu i uspaničenu reakciju u Golden Sachsu, nakon čega su u toj međunarodnoj uglednoj kompaniji frenetično započeli proces prodaje dionica koje imaju u Backpage.com-u.

Prošlog petka nazvali su New York Times kako bi ih izvijestili da su uspjeli potpisati dogovor o prodaji svojeg udjela dionica. 'Tvrtka nije imala utjecaja u kreiranju sadržaja tih stranica', istaknula je Andrea Raphael, glasnogovornica Goldman Sachsa.

Backpage.com čini se igra veliku ulogu u maloljetničkoj prostituciji te prisiljavanju žena svih dobi na to. U jednom slučaju u New Yorku, tužitelji su istaknuli kako je jedna 15-godišnja djevojčica drogirana, vezana, silovana te na kraju i prodavana nepoznatim osobama putem tih stranica. Backpage ima oko 70 posto tržišta prostitucijskih oglasa u SAD-u, podaci su trgovinske organizacije AIM Group.

Goldman Sachs uložio je u Backpage.com još 2000. godine, prije nego li su postali dio Village Voice Media u 2006. godini. Direktor Goldman Sachsa Scott L. Lebovitz sjedio je u odboru Village Voice Media mnogo godina, a u Goldmanu tvrde kako je iz odbora otišao 2010. godine.

'Budimo posve jasni: to je vrlo mala investicija ogromne kompanije i nemam razloga pomisliti kako je vrh managementa u Golden Sachsu znao za njihovu povezanost sa seks trgovinom', istaknuo je Kristof.