Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dao ostavku otvorenim pismom

'U Goldman Sachsu klijente zovu muppetima i govore da bi im kopali oči'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Greg Smith, izvršni direktor Goldman Sachsa, zadao je tvrtki jak udarac kada je dao ostavku u otvorenom pismu objavljenom u New York Timesu, opisujući radnu sredinu kao 'otrovnu i destruktivnu'.

Smith je na mjestu izvršnog direktora u investicijskoj banci radio 12 godina,a  tvrdi da je njegovim kolegama bilo puno važnije zarađivati za sebe nego štititi interesa svojih klijenata, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Energetska sigurnost Američki državni tajnik pisao Grliću Radmanu: ''Čović blokira izgradnju plinovoda RH-BiH'' U Sarajevu održan prosvjed podrške Palestincima - 9 Vlasti ne komentiraju Tvrde da je pismo autentično: Vođa Hamasa zatražio podršku BiH?

U rezolutnom pismu ostavke koje je u srijedu objavljeno u New York Timesu, Smith tvrdi da osoblje ima vrlo malo poštovanja prema klijentima, nazivaju ih 'muppetsima' i govore da bi im najradije iskopali oči.

'Najiskrenije mogu reći da je radna sredina trenutno najotrovnija i destruktivnija do sada', rekao je Greg Smith, koji je vodio posao Goldman Sachsa u Europi, Srednjem Istoku i Africi.

>> Uhićen bivši direktor Goldman Sachsa

'Da pojednostavim glavni problem, količina u kojoj se može iskoristiti povjerenje klijenta, postala je mjera uspjeha', tvrdi. 'Znalo mi jer pozliti kada bi čuo kolege kako govore da će 'oderati' svoje klijente', dodaje.

Prisjetio se kako je u zadnjih 12 mjeseci u pet navrata vidio razne direktore kako klijente nazivaju 'muppetsima', a čak su ih tako nazivali u internim e-mailovima. Spomenuo je i različite sastanke, na kojima je glavna tema bila kako na ljudima zaraditi, a ne kako im pomoći.

'Ne trebate biti znanstvenik da shvatite da i pripravnike, koje sjede u kutu prostorije, i koji slušaju o  'muppetima' i o kopanju očiju, nećete pretvoriti u uzorne građane', dodaje. Prst je točno uperio prema glavnom izvršnom direktoru Lloydu C. Blankfeinu i predsjedniku Garyju D. Cohnu, za koje kaže kako im je promaklo zadržti kulturu u Goldman Sachsu.

Dodaje kako vjeruje da nastavak ovakvog ponašanja i rušenja morala u budućnosti može ozbiljno ugroziti opstanak tvrtke. Tvrdi da je današnja tvrtka sasvim drugačija od one kojoj se on priključio, koju je ponosno predstavljao po sajmovima i u kojoj je vladao integritet.

'No, znao sam da je vrijeme da odem kada sam shvatio da ne mogu studente gledati u oči i lagati im da je ovo savršeno mjesto za posao', kaže Greg Smith.

Iz Goldman Sachsa, koji zapošljava 33 tisuće ljudi diljem svijeta, oglasili su se priopćenjem u kojem  se ne slažu sa Smithom. 'Mi ćemo jedino biti uspješni ako su i naši klijenti uspješni', stoji u priopćenju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene